Játsszunk!

2021.06.02. 17:30

Kvíz: Halálos hipnózistól a halesőig! Mennyire ismered Szabolcs megye régi, titokzatos oldalát?

Nekünk sem kell a szomszédba mennünk, ha egy kis misztikumra, vagy némi fantasztikumra vágyunk. Mennyire vagy képben a megye híres legendáival és régi, titokzatos eseményeivel?

Forrás: illusztráció / kollázs / shutterstock

1.
Kevesen tudják, de az utolsó magyar sárkányészlelés a XX. század elején megyénkben történt. De vajon melyik település közelében?
2.
1934-ben megyénk egyik településén állítólag halak estek az égből. De vajon melyik településről van szó?
3.
A szájhagyomány útján terjed, hogy megyénk egyik települése 7 dombra épült, ugyanúgy mint Róma. De vajon melyik településről van szó?
4.
A beszámolók szerint megyénk egyik kastélya szellemkastélyként híresült el. De vajon melyikről van szó?
5.
1696-ban egy szent liturgia közben egy gazda megriadva látta, hogy az ikonosztáz istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak. A csoda 1715-ben és 1905-ben is megismétlődött. De melyik településünkön történt ez?
6.
A „Hipnózis-tragédia”... Egy megyénkbeli kastély 1894-ben tragikus esemény színhelye volt: egy 22 éves lányt Neukomm Ferenc verseci kútfúrómester a jelenlévő társaság szórakoztatására többször is hipnotizált, ám a lány az egyik produkció közben állítólag

Felhasznált források: „Legendák” nyomában az Észak-Alföldön; Wikipédia; Tiszabercel településtörténete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában