Nyíregyháza

2021.06.16. 17:06

Méltó helyre került a gyűjtemény

A sóstói skanzenben ismertették a Szent Iván-éji programokat, és megnyitottak egy új állandó tárlatot.

CsA

Dr. Szabó Sarolta kurátor (fehér felsőben) vezette a látogatókat a kiállításon | Fotó: Dodó Ferenc

Hamarosan elérkezik az éj, amikor semmi sem az, aminek látszik, varázslat tölti be a levegőt és bármi megtörténhet. Közeleg Szent Iván éjszakája, amihez számos hiedelem és hagyomány, valamint egy ismét kihagyhatatlannak ígérkező rendezvény kapcsolódik, hiszen június 23-án este újra kitárja kapuit a Sóstói Múzeumfalu, ahol az idén is kiállítás, zene, tánc és az elmaradhatatlan tűzugrás várja a látogatókat.

Az év legrövidebb éjszakája

– A Szent Iván-éji programok 20 órától a Hungarikum – a matyó művészet című időszaki tárlat megnyitójával kezdődnek. A matyó népművészet gazdag, színpompás világába enged bepillantást a Herman Ottó Múzeum vendégkiállítása. A miskolci intézmény néprajzi gyűjteményében található eredeti, a hagyományos népi kultúráját reprezentáló tárgyak hozzák közelebb az érdeklődőkhöz a gazdag matyó örökséget – mondta a Pálinkaházban tartott keddi sajtótájékoztatón Baloghné Szűcs Zsuzsanna. A múzeumfalu igazgatója hozzátette: főként vendégkiállításokat láthatnak ebben az évben a skanzenbe érkezők.

– A Sárkánylányok veszik át az irányítást 21.30-tól a faluközpontban. A tűzzsonglőrcsapat előadása közben fellobban a máglya, hiszen a Szent Iván-éj elmaradhatatlan eleme a tűzgyújtás és a tűzugrás. A lángok tisztító és egészségvarázsló erejébe vetett hit különösen felértékelődik az év legrövidebb éjszakáján – vette át a szót Szilágyi Eszter, a nyíregyházi szabadtéri néprajzi múzeum rendezvényszervezője.

– Este tíztől a Lóci Játszik zenekar szórakoztatja a vendégeket, akik 23.45-től a Nyírség Táncegyüttes előadását láthatják. A táncosok felvezetésével éjfélkor kezdődik a tűzugrás. Senki ne feledje, hogy a hiedelmek szerint azok a szerelmesek, akik a Szent Iván éjjelén gyújtott tűz parazsát átugorják, örökre együtt maradnak.

– Ez egy különleges esemény, tele misztikummal, ám ahhoz, hogy ezt mindannyian maradéktalanul élvezhessük, vigyáznunk kell egymásra. A Szent Iván-éji rendezvényre a védettségi és személyi igazolvány együttes felmutatásával engedik be a látogatókat. A jegyárak egységesek, a felnőtteké és a gyerekeké egyaránt 1500 forint – ismertette dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Virtuális elemekkel

A sajtótájékoztató meghívottjai ezután közösen sétáltak át a gyulaházi református parókiára, ahol új, minden tekintetben rendhagyó tárlatot rendeztek be dr. Szabó Sarolta etnográfus muzeológus vezetésével. Az Egy gyűjtő világa – A Péchy–Kovács gyűjtemény című állandó kiállítás megnyitóján Baloghné Szűcs Zsuzsanna elöljáróban elmondta: a Kubinyi Ágoston program egyik pályázatának köszönhetően az épület mostantól egy olyan gyűjteménynek ad – részben – helyet, aminek anyaga régiós szinten is egyedülálló.

Dr. Szabó Sarolta kurátor (fehér felsőben) vezette a látogatókat a kiállításon | Fotó: Dodó Ferenc

– Még javában a Jósa András Múzeum történésze voltam, amikor dr. Szabó Sarolta egy igen jelentős debreceni anyagot szerzett meg a város számára. A kezdetektől a szívén viselte a gyűjtemény sorsát, amit mindig a Sóstói Múzeumfaluban akart bemutatni – árulta el dr. Ul­rich Attila, s hozzáfűzte: méltó helyre került a Péchy–Kovács-örökség. A tárlat a digitális technika segítségével amellett, hogy bemutatja a régi szokásokat, a magyar néphagyományok felé fordítja a fiatalokat is.

– Ez a kiállítás egy különleges értéket képviselő, több mint hétszáz darabos, elsősorban néprajzi és iparművészeti tárgyból álló magángyűjtemény bemutatását célozza meg. A kollekciót a nyíregyházi kötődésű Péchy Mária és férje, dr. Kovács Gyula még 2008-ban adományozta a Jósa András Múzeumnak, ahol állandó kiállításon mutatták be a nagyközönségnek, ezentúl azonban a néprajzi tematikájú tárgyakat a múzeumfaluban, az iparművészeti vonatkozású műtárgyakat pedig a Bencs-villában tárják a látogatók elé – ismertette dr. Kemecsi Lajos.

A Néprajzi Múzeum főigazgatója kifejtette: az egykori személyes életvilágot hitelesen bemutató nagypolgári, nemesi bútorok, a gyönyörű órák, az intarziás komód, az értékes ezüst-, a változatos porcelán- és üvegtárgyak egyedi és különleges értéket képviselnek. Ezeket a tárgyakat bár a Bencs-villában állítják ki, de a skanzenben is bemutatják virtuálisan, digitális eszközök segítségével. A gyűjtemény speciális egységét képezi Péchy Mária mázas cserépkollekciója, de festett és faragott népi bútorok mellett a konyhai enteriőr megvalósításához használható tárgyak egyéni gyűjtői motivációja is feltárható volt.

A megnyitó után dr. Szabó Sarolta tárlatvezetésével ismerhettük meg a múzeumfalu új állandó kiállítását, amit – nem túlzás – mindenkinek érdemes megtekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában