Kaszás Attila-díj

2021.06.25. 15:51

Rangos díjra jelölték

Rusznák Andrást, a Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

Forrás: Móricz Zsigmond Színház

Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészét, Rusznák Andrást, a budapesti Radnóti Miklós Színház tagjét és Fándly Csabát, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra – adta hírül az MTI.

Nívós elismerés

A jelöltek neveit a díj átadását lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki online sajtótájékoztatóján jelentették be, a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki majd átveheti az elismerést.

A díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, és a MANK gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A három idei jelöltet mintegy 22 társulat tagjai választották ki szavazataikkal.

Online szavazás

– Nagyon boldoggá tesz ez a jelölés, viszont rendkívül zavarban is vagyok – mondta el Gulácsi Tamás abban a videóban, amelyben a MANK bejelentette a jelölteket.

– Úgy érzem, hogy egy kör bezárult a pályámon. Amikor végeztem Kaposváron a főiskolán és leszerződtettek a Csíki Gergely Színházba, az első munkám A Padlásból a Rádiós szerepe volt. Természetesen azonnal Kaszás Attila jutott eszembe, akinek a nevével összefort ez a darab, én is ezen nőttem fel. Sajnos soha nem láthattam élőben, de az összes felvételen, amin láttam, hatalmas tűz és szenvedély volt benne, ugyanakkor kedvesség és szeretet is, amely mindig átsugárzott rajta. Fiatalon egyből ilyen akartam lenni.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók. A szavazatokat a www.kaszasattiladij.hu oldalon várják augusztus 20-án éjfélig.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában