Mustárház

2021.06.03. 15:38

Sűrű nyarat terveznek a diákok

Biciklitúrára, koncertekre és egy testvérvárosi találkozóra is készülnek a nyíregyházi fiatalok.

VNA

Bíznak benne, hogy az idén már személyesen is találkozhatnak a verébavatón

Forrás: KM-archív

A közelgő nyári szünet lázában égve és a viszontlátás örömétől boldogan beszélgettek a diákok a nyíregyházi Mustárházban szerda reggel. A fiatalok a Nyíregyházi Diákpolgármesteri Iroda tagjai, és hosszú időt kellett kihagyniuk találkozás és közös programok nélkül a koronavírus-járvány miatt. Sok tervüket el kellett halasztani, azonban most készek arra, hogy a következő hónapokban mindent bepótoljanak, amit csak lehet.

Online kapcsolatok

– Számunkra is nagyon nehéz volt, amikor az ősszel újra súlyosbodott a járványhelyzet, de szerencsére tavaly tavasszal összegyűlt annyi tapasztalatunk, hogy tudjuk, nem kell teljesen felfüggeszteni a működésünket – mesélte lapunknak az elmúlt időszakról Ecsedi Noémi diákpolgármester. – Először a városi verébavató ünnepségünket kellett teljesen átszerveznünk. Mivel személyes találkozásra nem volt lehetőségünk, az egész rendezvényt áthelyeztük az online térbe: a verébosztályok bemutatkozó kisfilmjeikkel versenyeztek a közösségi oldalunkon. Az internet nagyon sokat segített: az elmúlt hónapokban a tagokkal folyamatosan online tartottuk a kapcsolatot, rendszeresen voltak csapatmegbeszéléseink, és gőzerővel terveztük a jövőt.

Noémi az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályos tanulója, és 2019 ősze óta tölti be a nyíregyházi diákpolgármester posztját. Úgy fogalmazott: a tagokkal fellélegeztek, amiért végre újra találkozhatnak egymással, és ismét azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek, és amiért létrehozták az irodát.

Nyáresti koncertek

– A programjaink néhány héten belül újra beindulnak: először június 16-án 16 órától egy közös sütögetést tartunk a Mustárházban, ahová minden nyíregyházi diákot várunk – mondta el Kormos Csenge, a Nyíregyházi Diákpolgármesteri Iroda egyik tagja. – Nagyon fontos számunkra, hogy az egészséges életmódot is népszerűsítsük, így a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén újra szervezünk egy biciklitúrát június 28-án.

– Júliusban nyáresti koncerteket is szeretnénk szervezni, melyeken lehetőséget és teret kapnak a helyi tehetséges fiatalok, hogy megmutathassák a művészetüket. A zenekarok jelentkezését a közösségi oldalainkon és e-mailben várjuk – fűzte hozzá az iroda egy másik tagja, Szolyka Levente. – Mivel 2021 az önkéntesség éve Magyarországon, ehhez is szeretnénk csatlakozni: úgy tervezzük, hogy az egyik alkalommal az állatmentő szervezetek munkáját segítenénk, egy napot pedig a város hulladékmentesítésére, szemétszedésre szánnánk.

Nemzetközi program

A diákpolgármesteri iroda szeptember 10-ére egy tanévkezdő partit szervez majd, illetve szeptember 16. és 19. között Nyíregyháza testvárosi találkozóján is aktív szerepet vállal.

– Tíz testvérvárosból érkeznek majd fiatalok, illetve a települések vezetői, összesen körülbelül kétszáz vendéget várunk – mondta el Ecsedi Noémi. – A találkozó célja, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakíthassunk ki a testvárosainkban élő külföldi fiatalokkal, és megismerhessük egymás kultúráját, illetve mindez a nyelvtanulásra is egy kiváló lehetőség. Olyan önkéntesek jelentkezését is várjuk, akik szívesen segítenének az esemény szervezésében.

A diákpolgármester hozzátette: a nyíregyházi iroda több mint harminc aktív taggal működik, de folyamatosan várják az érdeklődő tanulók jelentkezését e-mailben és a közösségi oldalaikon.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában