Nyíregyháza

2021.06.13. 11:30

Újra a bűn nyomába ered

Megjelent Csabai László új regénye, amiben a nyárligeti detektív, Szindbád az NSZK-ban nyomoz.

Sza

Fotó: DODO FERENC

Tovább folytatódik a nyárligeti detektív 2010 óta íródó története: a napokban kerül a boltok polcaira Csabai László negyedik Szindbád-regénye.

A nyíregyházi író kedvenc nyomozója ezúttal Nyugat-Európából, egészen pontosan az NSZK-ból jelentkezik. Oda emigrált az 1956-os forradalom után, s az 1961 áprilisa és augusztusa között játszódó történetben az elmúlt öt évére is visszatekint. És természetesen teszi a dolgát, azaz nyomoz, üldözi a bűnt.

Hasznosítja a tudást

– A harmadik regény végén nyitva maradt a kérdés, hogy hol folytatja az életét Szindbád, vagyis valódi nevén Schiffer Árpád – mondta lapunknak Csabai László, aki azért választotta színhelynek a Német Szövetségi Köztársaságot, mert ismeri a nyelvet s az országot.

– Német szakos voltam a főiskolán, többször is jártam kint, és hasznosítani akartam a megszerzett tudást. Egyébként minden olyan élmény, ami az életem részévé vált, alkalmas arra, hogy könyv szülessen belőle. Gyermekkoromban imádtam Az Ezeregyéjszaka meséit, ezért a detektív gyermekkorát Bagdadba helyeztem. Az orosz irodalom iránti vonzalmam is megjelenik köteteimben, ahogy a szülőföldem, Nyíregyháza és a megye jellegzetes helyszínei, alakjai is.

– Az Inspektor Szindbád a gazdasági fellendülés időszakában játszódik, és a bűnügy, ami után Szindbád nyomoz, valójában ürügy arra, hogy bemutathassam az akkori NSZK-t. Az embereket, a társadalmat, a gazdasági csoda folyamatát, annak hatásait a mindennapokra. Azt, kit és hogyan kísért a háborús múlt, hogy mit jelent a szabadság, s hogy erre kinek milyen lehetőségei vannak – mesélte új regényéről Csabai László, aki az anyag­gyűjtéssel töltött közel öt év után viszonylag rövid idő, négy hónap alatt írta meg az új kötetet.

– Gyorsan elkészültem vele, de nem is hosszú: 440 oldal, a korábbiakhoz képest tehát vékonyabb ez a mű. De ezt eredetileg is így terveztem, mert egyetlen meghatározó cselekményszál van a regényben. Emiatt jóval kevesebb a szereplő is, amíg például a második kötetnek – ez volt a Szindbád Szibériában – ötszáz szereplője volt, ennek csak úgy 150. Maga Szindbád természetesen változik az idők, a regények során. És mindig más arcát mutatja. Nő benne a cinizmus, de örökre megmarad egy romantikus vágya: szeretné, ha a bűnös elnyerné a büntetését, s hogy belássa annak jogosságát. Emellett szerelembe tud esni, képes csábítani, elcsábulni, megbocsátani, a bűnösök iránt részvétet érezni.

– Bár többen is mondták már, hogy Szindbád-Schiffer olyan, mint én vagyok, ez nem egészen igaz. Kapott a saját személyiségemből, de vannak köztünk különbségek is – éppúgy, mint ahogy Nyárliget sem egy az egyben Nyíregyháza.

Lesz majd folytatás

– A regény egyébként játékos abból a szempontból, hogy vannak benne beszélő nevek, de németül, és az esetek nagy részében nem írom oda a magyar fordítást, mert azt gondolom, hogy a kíváncsi olvasók úgyis utánanéznek – mondja Csabai László az új kötetről, amit a hétvégén a Margó fesztiválon mutatnak be, s amely a korábbi műveihez hasonlóan a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Az író, aki a nyár végén még egy hatalmas meglepetéssel készül az olvasóinak, mindenképpen folytatná Szindbád-Schiffer történetet, szeretné elvinni a regényfolyamot legalább a rendszerváltásig.

Szindbád történetei

Szindbád, a detektív (2010)

Nyárliget a színtér, az idő pedig a XX. század, a húszas évektől egészen a második világháború végéig. Szindbád, a friss diplomás nyomozó hamar tanúbizonyságot tesz képességeiről: logikája és emberismerete segíti, hogy minden ügyet megoldjon.

Szindbád nem szuperhős, hanem gyakorlatias és következetes detektív, akit a Közel-Keleten eltöltött gyermekkora és a távoli, egzotikus civilizációban szerzett tapasztalatai tesznek mégis titokzatossá.

Szindbád Szibériában (2013)

Szindbád egy szibériai munkatáborba kerül. A láger borzalmas körülményei közt küzd az életben maradásért, amikor egy rejtélyes bűntény a segítségére lesz: valaki ellopja a lágerparancsnok értékes távcsöves puskáját, ő pedig rájön, ki a tettes. Ettől gyökeresen megváltozik az élete.

A szovjet rendőrség alkalmazásába lépő Szindbád életveszélyes vizeken kénytelen lavírozni, hiszen e végletekig átpolitizált rendszerben nem lehet tudni, ki kicsoda.

Szindbád, a forradalmár (2017)

A detektív a kényszerű szibériai ,,kitérő” után ismét Nyárligeten találja magát. Kollégái és felettesei árgus szemekkel vizslatják múltját, jelenét, döntéseit, hiszen hová lehet sorolni egy embert, aki Bagdadban nőtt fel, később a horthysta rendőrség tisztje lett, a háború végén Szibériába került, majd a lágerből kiszabadulva ott lett nyomozó? Elnézik furcsa életútját, mert égető szükség van tapasztalt, jó nyomozókra, mivel az emberek a proletárdiktatúrában sem hagynak fel régi szokásukkal: a bűnözéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában