Nekrológ

2021.06.23. 11:04

Végső búcsút vettek Erőss Páltól

A népszerű televíziós személyiség 87 éves korában hunyt el.

Deák Kornélia

Forrás: KM-ARCHÍVUM

Erőss Pál egykori legfelsőbb bírósági bíró, a Jogi esetek című televíziós műsor szakértője május 23-án, 87 éves korában halt meg.

1934. június 22-én egy család házába, Kömörőre gyermekáldással beszökött a fény. A református lelkész nagypapa, a kántortanító hithű család gyengédséggel és odaadással bélelt fészkében nevelkedett a gyermek Erőss Pál. A tartalmas értékekkel felvértezett út a Debreceni Református Gimnázium és Kollégium kapuja felé vezette. Korán rátalált választott pályájára, és meg sem állt Budapestig. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán szerzett summa cum laude diplomát. A bírói hivatást választotta. Ezen a pályán fiatalon, 1978-ban már a Legfelsőbb Bíróságon találjuk. 1981-től – mint kirendelt legfelsőbb bírósági bíró – az Igazságügyi Minisztériumban teljesít szolgálatot.

A Jogi esetek című műsor szélesebb spektrumot kínált. Az egyedi történetek közérthető elemzése közelebb vitte az embereket a jogi procedúrák megérthetőségéhez és a jogi érzék fejlesztéséhez, a jogalkalmazás szellemiségéhez. Közvetlen, átütő erejű személye, közérthető elbeszélésmódja és a nép nyelvén való szuggesztív megszólalása, a hitelesség a műsor sztárjává emelte. Hatmilliós nézettség, megannyi levél, sors, kérdés és személyes titkokba való beavatás mutatta nyomát.

65 évet élt kiegyensúlyozott, szép családi kötelékben. Benősült egy katolikus családba, a Mádl famíliába. Az egykori köztársasági elnök, Mádl Ferenc húgát, Terézt vette feleségül. Befogadták és elfogadták egymást, két vallást ültek ünnepekkor. Két bíró lánya, 5 unokája és 6 dédunokája folytatja és veszi birtokba örökét. Rendkívüli tudású, művelt, széles látókörű, olvasott, pallérozott műveltségű ember volt. Szenvedélyesen szerette és féltette hazáját. Magyar volt, és az is akart lenni. Vonzotta a művészet, feloldódott és örömét lelte benne. Rajzolt, festett, s pár szobrot is készített. Sokunknál fellelhetők saját tervezésű és készítésű üdvözlőlapjai is. Az életben sok nyomot és egyúttal űrt hagyott. 2021. június 5-én helyezték örök nyugalomra a bándi temetőben.

- Deák Kornélia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában