Kisvárda

2021.06.17. 16:00

Vígjáték, rockopera és musical a kínálatban

Bajban lesznek a nézők: nem fognak tudni választani.

SZA

Új musical született, a Sándor Mátyás | Fotó: Bartók kamaraszínház

Fotó: Ónodi Zoltán

A pénteken kezdődő színházi fesztiválon fantasztikus előadásokat láthatunk – ezek közül most hetet ajánlunk a kultúrabarátok figyelmébe.

Az első a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház versenyelőadása: a társulat Füst Milán Boldogtalanok című darabját mutatja be június 18-án 18 órától a művelődési központban. Húber Vilmos együtt él gyermeke anyjával, Rózával, aki megelégeli, hogy a férfi folyamatosan megcsalja, ezért magukhoz költözteti annak szeretőjét, a tizenhét éves Vilmát. A bizarr helyzetet tovább fokozza Húber anyja és gyermekük elvesztése. Életük többi szereplője kikopik mellőlük, ők pedig egyedül maradnak valami elemi egymásrautaltságban, a külvilág számára kibírhatatlan boldogtalanságban.

Boldogtalanok | Fotó: Figura Stúdió

Két nappal később 21 órától a Bagolyvárban a Bocs, félrement című vígjátékot láthatjuk, az Orlai Produkció előadásának szereplői Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Péter Kata. Stephanie boldog feleség, akinek az életébe becsap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől – de talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. A nagy sikerű off-Broadway-komédia valós történet: sokan játszhattuk már valamelyik szerepét.

Tisztelgés az elődök előtt

A Déryné Társulat június 19-én 17.30-tól a művelődési központban Herczeg Ferenc művét adja elő, a Déryné ifj- asszony főszereplője Tarpai Viktória, a rendező Vidnyánszky Attila.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol a művészek romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház közös produkcióját június 23-án 22 órától a Bagolyvárban láthatják az érdeklődők: Szarka Gyula és Szálinger Balázs Zenta, 1697 című rockoperája tisztelgés egy sorsdöntő történelmi esemény előtt. 1697-ben a Savoyai Jenő vezette egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben – s közben a szerelem istennője sem tétlenkedett...

A Vajdasági Tanyaszínház június 24-én 21 órától a Bagolyvárban az Y-elágazás című darabot mutatja be. Az előadás az Y generációs fiatalokról szól: mindent akarnak és mindent most. Narcisztikusak és ambiciózusak, de nem tudnak két téglát összepászítani.

Érkezik az Y generáció | Fotó: Vajdasági Tanyaszínház

Az Y-elágazás beszél elvándorlásról, itt maradásról, kitartásról és arról, hogy egy generáció hogyan tud magának helyet teremteni egy olyan világban, amelyhez nem sok köze van. Szabadulós játékban vesznek részt, és egy titokzatos tanyavilágban találják magukat internet, mobiltelefon és egyéb kütyük nélkül. Amikor valaki meghal, már nem lehet eldönteni, mi a játék része és mi nem az.

Dalok, sanzonok

A Budapesti Operettszínház kiváló művészei: Györgyi Anna, Földes Tamás, Gubik Petra és Cseh Dávid Péter június 26-án 17 órától a művelődési központban az 1950-es évek Párizsába repítik vissza a hallgatóságot a sanzonok segítségével. A Tajtékos dalok – Boris Vian revü egy zenés életrajz. Egy nagyszerű művészé, aki zseni volt, az élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor, a 20. század irodalmának egyik legeredetibb figurája.

Gubik Petra | Fotó: Operettszínház

És ismét zene: a Bartók Kamaraszínház június 26-án 21 órától a Bagolyvárban a Sándor Mátyás című musicalt mutatja be, a darab Jules ­Verne azonos című regénye nyomán készült, a főszerepekben Őze Áront, Sipos Imrét és Auksz Évát láthatjuk.

Új musical született, a Sándor Mátyás | Fotó: Bartók Kamaraszínház

Verne regényei a világ legolvasottabb könyvei, ezek közül is az egyik legnépszerűbb a Sándor Mátyás. A történetből vadonatúj színpadi változat, egy kortárs magyar musical született tehetséges, fiatal szerzők: Mikó Csaba író, Szemenyei János zeneszerző és Závada Péter költő tollából, Vári Bertalan táncosai és a színészek tolmácsolásában.

A musical tartalmas, elgondolkodtató, családi szórakozást ígér, melyben Sándor Mátyással – akár magunkat is legyőzve – keressük helyünket a világban, s az otthont, ahol szeretetben élhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában