Tárogató

2021.07.10. 16:48

Afrikai rózsafából előkúszó dallamok szárnyán

A tárogató az átható hangja miatt alkalmas rá, hogy világszerte ismert és kedvelt hangszer legyen.

MJ

A világtalálkozó külföldi vendégei a megnyitón (balra), Nagy Csaba, az egyesületi elnök tartalmas fesztivált szervezett

Forrás: Rákóczi Tárogató Egyesület

Fotó: DODO FERENC

Dzsesszmuzsika, nép- és műzene, világslágerek, operák és harci indulók, megannyi dallam, amely nem csupán megszólaltatható, de szépen is szól egy tárogatón. Azon a hangszeren, ami egyszerre volt meghatározó történelmi pillanatok elengedhetetlen kelléke, majd megreformálása után a zenekultúra sokoldalú kiszolgálója. S bár a honfoglalástól napjainkig évszázadokat túlélt, közben hol betiltották egy-egy időre, hol pedig rangjához méltatlanul mellőzték.

Hangszer és történelem

A legnagyobb népszerűségnek bő 300 esztendeje, a Rákóczi-szabadságharc idején örvendett, amikor napközben a csaták bátor hangú hangszere volt, esténként pedig a vigasságoké. Hasonló tiszteletben talán csak a múlt század fordulóját követően, illetve a két világháború között volt része, továbbá napjainkban, amikor a hazai hangszeresek mind népesebb táborának köszönhetően egyre többen ismerik és kedvelik. Többször csaknem süllyesztőbe került: a szatmári békekötés után – érthetően – egyre ritkábban harsanhatott fel érces hangja, ami oda vezetett, hogy a 19. század derekán szinte alig lehetett a hangszerből begyűjteni néhányat. A század végétől virradt fel a napja ismét, amikor két jeles hangszerkészítő műhely – a Schunda és Stowasser – nem csupán újragyártotta, de meg is reformálta a hangszert. Egyre több billentyű került rá, alkalmassá téve klasszikus darabok interpretálására is, és bár a 2. világháborúban mindkét hangszergyár megsemmisült, a tárogatót halálra ítélni már a Rákosi-rendszer se tudta többé.

Ezt a zeneszerszámot ünnepli most Vaján több napon át a 6. Tárogató Világtalálkozó valamennyi résztvevője, annak köszönhetően, hogy az öt évig együttesként működő, majd civil szervezetté alakuló Rákóczi Tárogató Szövetség Vaját tárogató-világközponttá tette.

Akadályt nem ismerve

A világtalálkozó népszerűségét mutatja, hogy 10 ország képviselői közül állítólag több tárogatós azért oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, hogy a rangos fesztiválon jelen lehessen. Az USA-ból érkezett Clark Welsh például többszöri e-mail-váltás során egyre csak arról faggatta a szervezőket, vajon mire számítson, melyik európai államban fogják megállítani, és karantén alá helyezni. Ám a legelszántabbakat semmi sem állíthatta meg, így végül magyar zenésztársai között jelen lehet Georg Reiss Norvégiából, Samuel Freiburghaus Svájcból, Philippe Becharan és Philippe Dourneau Franciaországból, Paul Wooley Németországból, Jan Rijnierse Hollandiából vagy például Totpati Cristian a Partiumból, hogy csak néhányukat említsük.

Ők nem csak nagyszerű szakmai előadásokat hallgathattak több napon át, de komoly műhelymunkában is részt vesznek, hiszen mint a nemzetközi tárogatóegyüttes tagjainak, föl kell készülniük a július 11-ével elkezdődő tárogatós turnéra.

– Nincs sok idő rá, hogy összeállítsuk a hangversenyeken előadott anyagokat, éppen ezért két előadás között mindenki lelkesen gyakorol a történelmi levegőjű vajai kastélyban. Ezek a zenészek, annak örömére, hogy végre itt lehetnek, nem pihenni jöttek, hanem azért, hogy minél több zenei anyagot szólaltassanak meg. Olyan is gyakran előfordul, hogy amikor egy-egy hangversenyprogramot felkonferálok, még én sem tudom, mivel lepi meg a közönséget a következő alkalomra egy trió vagy egy kvartett. Természetesen adott egy zenei váz, kiválasztunk több 3-4 szólamra íródott zenedarabot, amit össze kell gyakorolni – mondta el lapunknak a tárogatóegyesület elnöke, Nagy Csaba a műhelymunkák során.

Dalvíz magyar muzsikával

Ilyenkor a hangszerre is sok gondot fordítanak, javítgatják, beállítják a nádsípokat, fúvókákat, mindenféle próbának alávetik egymás hangszereit, de esténként természetesen némi „dalvíz” (értsd: jó bor) kóstolgatására is marad idő.

A feszített tempó ellenére két külföldi vendéggel sikerült néhány szót váltanunk. Paul Woolley – aki egyébként skót, de élt már Dániában és most Berlinből érkezett – magyarul is hajlandó volt megtanulni. – Persze, nem csupán a tárogató miatt. Annyira beleszerettem a magyar muzsikába – szólaljon meg akár cimbalmon, hegedűn vagy tárogatón –, hogy kutatni kezdtem a magyar népet, a kultúráját és nyelvét. Így sok magyar barátra is szert tettem, ezért beszélek magyarul egy keveset – nyilatkozta tört magyarsággal. Az első világtalálkozóra 1996-ban az interneten akadt rá. Beírta a keresőbe, hogy „tárogató”, és ott volt a felhívás előtte. Azóta minden alkalommal eljön.

Az amerikai – tamburán, gitáron, furulyán, kobzán, buzukin is remekül játszó – Clark Welsh negyedszer vesz részt a világtalálkozón. Egykori megjegyzését, mely szerint ha szert tudna tenni egy tárogatóra, szaxofonhoz többé soha nem nyúlna, máig gyakran emlegetik. – A nemrég elhunyt Dumitru Farcas volt az első hangszerjátékos, akit először tárogatózni hallottam. Ezután eget-földet megmozgattam, hogy valahogy hangszerhez juthassak. Később kipróbálhattam egy Stowasser-gyártmányút, mondhatom, szerelem lett első látásra, de saját hangszerem még mindig nem volt. Tovább kerestem, kutattam, végül kapcsolatba kerültem a tiszta szívből muzsikáló Burka Sándorral, ő volt az 1970-es években az egyetlen, akinek megengedték, hogy tévé- és rádiófelvételeket készítsen.

Hangzás és rajongás

– A segítségével végre vásárolhattam egy Schunda-gyártmányú hangszert, és 1996-ban ezzel jelentkeztem be az első találkozóra. Meglepetten tapasztaltam, hogy a tárogató akkoriban mennyire kikerült a magyar közéletből, természetesen Vaját kivéve. Később volt szerencsém megismerkedni J. Robert ­Moore-ral is, az Oregoni Egyetem oboa­professzorával. Valahogy így kezdődött, s innen már egyenes volt az út idáig – nyilatkozta.

Azt pedig mindketten kórusban mondták, hogy a tárogatóért a hangzása miatt rajonganak, és a legjobban annak örülnek, hogy Vaján magyar dallamokat is tanulhatnak.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában