Maradandót alkotott

2021.07.29. 18:56

Díszpolgár lett a dögei direktor

Az immár nyugdíjas iskolaigazgatónak díszpolgári címet adományozott a község képviselő-testülete.

LTL

Agárdy Sándor második otthona volt az iskola, a diákok mindig pluszimpulzust adtak neki

Forrás: az Ölbey Irén Általános Iskola archívuma

Keveseknek adatik meg, hogy díszpolgárrá avanzsáljanak. Agárdy Sándor úgy megy nyugdíjba a dögei Ölbey Irén Általános Iskola igazgatójaként, hogy a dinamikusan fejlődő község képviselő-testülete nem engedte csak úgy el: búcsúzásként különleges címet adományozott neki.

Dr. Nagy Péter és Agárdy Sándor
Fotó: Kluberné Jánvári Éva archívuma

Optimista humor

– Agárdy Sándor hivatalosan augusztus 16-tól vonul nyugdíjba. A ballagási és tanévzáró ünnepség keretein belül adtam át igazgató úrnak azt az oklevelet, amire nagyon rászolgált – mondta érdeklődésünkre dr. Nagy Péter polgármester, aki felidézte, hogy mi történt egy évtizede:

– Előttem van 2011, amikor egy ünnepség volt a tornateremben. Agárdy Sándor megválasztott igazgatóként az ajtó mellett a sarokban állva figyelte az eseményeket. Minden ott kezdődött. Egyikőnk sem gondolta akkor, hogy az egy évtized alatt mennyi minden történik az iskolában és a településen, amely hozzá köthető. Csakis hálával lehet gondolni a tevékenységére. Emberséget, hivatás- és kötelességtudatot, tiszteletet és szerénységet tanulhattam tőle. Ő az az igazi alázattal bíró pedagógus, aki sok évtizeden keresztül magára vállalta a felelősséget, amellyel a rá bízott nemzedék oktatása, nevelése jár. Tanár, tanító, pedagógus, nevelő és népművelő egy személyben. Persze, neki is voltak nehezebb időszakai a pályája során, de irigylésre méltó volt az optimista humora és a vidám kisugárzása. Hálás vagyok a dögeieknek azért, hogy befogadták, és néhány hónap után úgy viszonyultak hozzá, mintha mindig is itt lett volna közöttünk.

Maradandót alkotott

– Azt a mérhetetlen tudást, amivel rendelkezik, soha nem tartotta magában. Idézek egy kolléganőjének a leírásából:

„A tudásod olyan, mintha természetes lenne. Ösztönös. Mint a kis mocsári teknős, amit megmutattál nekünk, pedig elvihetted volna csak úgy a csatornához. Ám nem tetted, jöttél és csodát mutattál.” Agárdy Sándor nyugdíjba vonulása után nagy űrt hagy maga után, de azt gondolom, felelőtlenség lenne arra törekedni, hogy ezt a hiányt megpróbáljuk betölteni, mert nem lehet. Nem lehet, mert amit véghez vitt, az csakis hozzá köthető.

Dr. Nagy Péter megjegyezte, hogy rengeteg dolog hiányzik majd Döge díszpolgárát illetően.

– Hiányoznak a történetei, a néha iszonyú hosszú beszédei, a fotói, a természetjárások, a beszélgetéseink, az újságokban megjelent érdekesnél érdekesebb cikkei. Ezt a mondatot még el lehetne nyújtani. Maradandót alkotott, és ezt nem csak a Dögéről írt csodálatos könyve miatt mondom. Bárhová is nézek az iskolában és a környékén, minden fűszálról eszembe jut valami a munkásságát illetően.

Két éve jelent meg a „Füzek könnye, föld sóhaja” című, Dögéről szóló könyv. A 640 oldalas munka Agárdy Sándor fő érdeme. A több mint 700 képpel illusztrált, szépen szerkesztett művet a helyi önkormányzat támogatásából és pályázati forrásokból finanszírozták, és valamennyi helybeli család kapott belőle egy példányt.

Komplex oktatókert

A szerző az Ölbey Irén Általános Iskola igazgatójaként többek között arra is büszke lehet, hogy az intézmény elnyerte „Az ország legszebb sulikertje” minősítést. A négy évtizedes tanári munkája során öt iskolakertet is létesített. Közülük a dögei az, amelyik komplex oktatókertnek fogható fel, egy élő biológia-szaktanterem szinte az egész iskolaudvar.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában