Nem Nyíregyházán készült a fotó

2021.07.27. 15:08

Ez ő? Hihetetlen, kire ismertek rá ezen a régi, eddig még ismeretlen fényképen!

A fénykép egy orvoskongresszuson készülhetett, a helyszín nem Nyíregyháza.

Komiszár Déneshelytörténész

Jósa András az első sorban a hölgytől jobbra ül

Forrás: KM-reprodukció

Az internet kínálta lehetőségek révén kitágult a történelem iránt érdeklődők mozgástere úgy a vásárlás, mint a kommunikáció terén. Erdős Pál geszti helytörténész hívta fel a figyelmem egy 1909-ben készült csoportképre, amelyet ő vásárolt meg egy aukciósháztól. A kép érdekessége, hogy a társaság egyik tagja, az első sorban a hölgytől jobbra dr. Jósa András (1834–1918) Szabolcs vármegye főorvosa. A fotón több katonatiszt is látható, a hátsó sorban középen mintha az idős Korányi Frigyes alakja tűnne fel, az egyenruhások valószínűleg katonaorvosok lehetnek.

Jósa András az első sorban a hölgytől jobbra ül
Fotó: KM-reprodukció

A család sem ismerte a fotót

Az apropó, amikor a kép készült, talán egy orvoskongresszus lehetett, a helyszín szinte biztos, hogy nem Nyíregyháza. Megmutattam a képet Vígh András televíziós riporternek is – Jósa András szépunokájának –, aki pedig édesanyjának, és egybehangzóan állították, hogy nincs meg nekik a családi fotóalbumokban sem, így ezt még ők sem látták. Ha sikerülne megvásárolni a Jósa András Múzeum számára, akkor a név­adó egy újabb fényképével gazdagodna a fotótár.

- Komiszár Déneshelytörténész -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában