mozi

2021.07.25. 11:30

Ideje végre ismét filmszínházba menni!

Még most sem olyan a nézők érdeklődése, mint korábban volt, de a mozisok nem adják fel.

MJ

Forrás: northfoto

Aligha akad ma Magyarországon olyan mozibarát, aki ne izgulna bő egy esztendeje a filmszínházakért, amelyek persze néhány hete – köszönik szépen – élnek, még ha nem is úgy, mint a pandémiát még csak hírből sem ismerő években. Lapunk időről időre rajta tartja a szemét az egyik legkedvesebb rekreációs forma csöppet sem irigylésre méltó helyzetén, merthogy elképzelni se tudjuk, hol adhattak egymásnak randevút például a fiatalok június előtt, ha nem a vetített képek termeiben.

Mi a helyzet a kicsikkel?

Tény viszont, hogy június elejétől mégiscsak fellélegezhettünk. Megindulhatott a „vérkeringés” a cinema világában is, éppen ezért annak reményében nyúltunk vissza újból a témához, hogy talán az öröm hangjait közvetíthetjük olvasóink felé. Ezúttal persze nem a nagy forgalmazókat kérdeztük, tudva, hogy ők bevetésre kész újdonságok tucatjával várták az újranyitást. Azokat a kisebb játszóhelyeket kerestük fel, ahol gyakorlatilag létkérdés, hogyan alakul az év végi bevétel.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a Szabolcs Cinema Kft., azon belül is a cég tulajdonosa, Iván László nélkül még vetítések se lennének a megyében. Az egykori vándormozis 40 éves tapasztalattal a tarsolyában 2013-ban hozta létre cégét, és technikailag is olyan szintre tudta emelni, hogy képes akár 3D-s élményt kínálni közönségének. Neki köszönhetően több megyei nagyvárosba eljutnak a legmenőbb mozipremierek, Kisvárdán például fixre telepített vetítőgépekkel, és két teremmel igyekszik kiszolgálni a bővülő igényeket.

– Én őszintén szólva nem kapkodtam el, és az enyhítések után csupán két hét múlva nyitottam. Biztos voltam benne, hogy érdemes kivárni. Tavaly már megégettem a számat, kinyitottam ugyan, de nem ért semmit az egész, a mozik gyakorlatilag önmagukat zárták be. Így aztán mostanra tanultam a hibámból, és nem is bántam meg – panaszolta.

Önmagát zárta be a mozi

– Először is, nem voltak olyan nagy filmek tavaly sem, amikre szívesen tódul a néző, kizárólag a kisebb forgalmazóktól, az UIP-Dunafilmtől, az Intercomtól vagy a Fórum Hungarytől kaptunk már korábban is játszott, esetleg rétegigényt kielégítő néznivalókat. Előfordult olyan is, hogy ketten ültek a teremben, pedig még évekkel ezelőtt kiszámoltam, hogy ha nincs legalább 20-30 vendég vetítésenként, ami a napi 8-10 előadásra is igaz kell legyen, akkor nem éri meg. Két hét után viszont tényleg megindult a mozgolódás, új filmek is jöttek, és tudtam, hogy júliusra be kell indulni az üzletnek. Tudni kell, hogy nyáron mindig a július és az augusztus a legerősebb, erre már a nagy forgalmazók is rájöttek, és nyomják ki a nagy blockbustereket. Korábban az egész nyár pangó időszaknak számított, de a trend megfordul, és az augusztus akár egy decemberrel is vetekedni tud – magyarázta az üzletember, majd hozzátette: – Aki azt mondja, hogy a mozinak befellegzett, alighanem téved, hiszen komolyabb válságokat is túlélt már. A nagy gyártók se sajnáltassák magukat, hiszen nem kevés új filmjük várja dobozban a bemutatót. Persze kivárnak, súlyoznak, ahogy mindig is tették. Én optimista vagyok: még ha jön is a pandémia negyedik vagy az ötödik hulláma, még egy nagy bezárást nem visel el senki. Szerintem ők is így kalkulálnak, nem hiába öltek dollárszázmilliókat a szórakoztatásba – vélekedett Iván László.

Nyíregyházán a Krúdy Art Mozi egyszerre elégít ki réteg- és tömegigényt, méghozzá igen kedvező áron. Viszont a filmszínházat üzemeltető Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, Mészáros Szilárd se tudott egyelőre igazán örömteli fejleményekről beszámolni.

Még nem az igazi

– Legyünk őszinték, az első hetekben még semmi sem úgy ment, mint korábban, ami a mozi iránti érdeklődésben is megmutatkozik. Csak remélni tudjuk, hogy a közönség szép lassan visszaédesgethető. Azzal, hogy a forgalmazók visszatartották a nagy filmjeiket, alapvetően megcsappant a látogatószám, ami a réteg- és a szórakoztató műfajokra egyformán igaz. Az artkínálattal egyébként soha nem volt gond, még tavaly sem, hiszen jóformán nem is kaptunk mást, mint art besorolású produkciókat. Az emberek óvatosak, mivel a magyarok több mint fele be van oltva, a kisebb fele pedig nincs, így mindkét fél inkább kivár. Ugyan a nagy stúdiók megtették az első lépéseket, de a Fekete Özvegy Scarlett Johanssonnal, vagy a Halálos iramban 9 se hozott akkora bevételt, mint vártuk. Mi azért mindent megteszünk, s már kínálat is van: itt a Nyúl Péter 2 a gyerekeknek, és jön a Szilaj folytatása, meg a Space Jam, a felnőtteket pedig várja a Jeges pokol vagy a Becsúszó szerelem Thuróczy Szabolccsal. És ne feledjék, nem kérünk védettségi kártyát, a maszkviselés sem kötelező, de nem is tiltott, tehát mindenkit várunk szeretettel! – nyomatékosította a kultúrközpont igazgatója.

Érdemes hallgatnunk beszélgetőpartnereinkre, mert bár a kérdés – vajon megmaradnak-e a kis mozik és a mozihálózatok – még nyitott marad egy darabig, moziba járni mégiscsak különleges lehetőség. Éppen ezért egyelőre arra se legyen gondunk, hol tart, és vajon hogyan végződik majd a streamingháború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában