Szimfonikus költemény

2021.07.10. 13:48

Zeneszerzői aranyérmet kapott az Életfa művéért

A szimfonikus költeményben a fa három világát és annak sokféle hangulatát hallhatjuk.

MS

Dragony Tímea egy szerzői estjén

Forrás: Dragony Tímea archívuma

Jó hírt kapott a héten Dragony Tímea zeneszerző: az Észak-amerikai Virtuoso Nemzetközi Zenei Versenyen a zeneszerzők kategóriában aranyérmet nyert.

Dragony Tímea egy szerzői estjén
Fotó: Dragony Tímea archívuma

A hír hátteréről elmondta: online versenyről van szó, amelyre a világ minden tájáról lehetett nevezni különböző hangszeres és zeneszerzés kategóriákban. Tímea nyilvános koncertfelvétellel a „Crann Bethadh” (A kelta Életfa) című szimfonikus költeményével pályázott, amely a Budafoki Dohnányi Zenekar 2020. november 6-ai előadásának felvétele. Sok száz pályázó közül bekerült a döntőbe, ahol a nemzetközi zsűri Gold Medal elismeréssel díjazta.

Zeneszerző, pedagógus

Dragony Tímea zenei tanulmányait Nyíregyházán kezdte a Kodály Zoltán Általános Iskolában és a városi zeneiskolában. Tagja volt a Szabó Dénes karnagy által vezetett Cantemus kórusnak. 2002-ben szerezte meg zeneszerződiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Köztársasági ösztöndíj, három alkalommal Kodály Zoltán-ösztöndíj nyertese. Zeneszerzői munkásságát két éven keresztül a franciaországi Academie Musicale de Villecroze is támogatta.

Aktív pedagógiai munkát végez a szolfézs-zeneelmélet oktatás területén. Művei rendszeresen elhangzanak hazai és nemzetközi zenei fesztiválokon, széles körben játsszák azokat neves művészek és a fiatalabb korosztály tagjai is. A hazai koncertélet aktív résztvevője.

A fa világai

Tímea szimfonikus költeménye 2017-ben született.

A Crann Bethadh a kelta mitológiában az Élet fája. A szerző szerint: „A fa három világát és annak sokféle hangulatát hallhatjuk. A fa felső része az égi világ, földöntúli világ (mennyország), középső része a földi létet mutatja be, az emberek harcait maguk között és az istenekkel.

A fa alsó világa a tenger világa, a purgatórium és a végső győzelmek tere. Az emberek egy ősi »rítussal« köszönik meg az isteni védelmet, a teremtő esőt és a sugárzó napot. Az élet és a szent fa dicsőítésében teljesedik ki a kompozíció.

A zene, az Élet fájának zenéje így mutatja be, teszi hallhatóvá számunkra az élet összetettségét, sokszínűségét!”

MS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában