Nyíregyháza

2021.08.28. 11:30

A VIDOR fesztivál hétvégi programjai

Elstartolt a huszadik VIDOR, remek koncertek várnak a hétvégén a fesztiválozókra.

KM

Fotó: DODO FERENC

Szombaton és vasárnap is érdemes a Kossuth téren tölteni az estéket, hiszen négy remek koncertet tartogat a fesztivál. Szombaton 19 órától a Péterfy Bori & Love Band zenél. Péterfy Bori zenei karrierje a Hajolj bele a hajamba című dallal kezdődött, azóta hét stúdióalbumuk jelent meg, rendszeresen járják az országot – ma a VIDOR-on találkozhatunk velük.

Péterfy Bori szombaton lép fel | Fotók: vidor.eu

Az utánuk fellépő Cuarteto Tafi (Argentína–Franciaor- szág) a világzene egyik legeredetibb előadója. A spanyolul megszólaló költészet tökéletes elegyet alkot a Földközi- tenger keleti medencéjének buzukihangjával, a flamencogitár hangulatával és az afro-latin ütőhangszerek ritmusával. Mindegyik a saját történelmi örökségére támaszkodva, a metál, a salsa, a flamenco és a rock hatásaival fűszerezve.

Vasárnap héttől a Mongooz and the Magnet, a pécsi norvég–magyar–ír trió zenél. A fiúk bluesköröket rónak, de nem futamodnak meg más stílusok bevonásától sem annak érdekében, hogy átadhassák üzenetüket.

Őket a Blahalouisiana követi a színpadon. A 2012-ben alakult zenekar az elmúlt évek alatt meghódította az összes kis és nagy hazai klubot, számos telt házas fellépés van mögöttük, és jelentős fesztivált sem rendeznek nélkülük.

Nemzetközi kerti parti

A VIDOR Kertben szombaton 17.30-tól a Balkán találkozik Ibériával. Mint annyi fontos találkozás, ez is spontán módon történt: Branko Galoic és Francisco Cordovil egy tipikus párizsi bárban bohém művész hangulatban találkoztak. Elkezdtek együtt zenélni, ami azonnal működött: varázslatos déli kapcsolat alakult ki a két művész között, akik hosszú évek óta távol élnek a szülőföldjüktől. Branko balkáni gyökerei, valamint Francisco portugál és flamencói hatása olyan eleggyé keveredtek, amely nemcsak Párizsba, hanem a világ bármely pontjára elrepíti közönségüket.

Szombat este 10-től a swingkorszak legismertebb dalait tolmácsolja az Orpheum Madams: Dézsi Darinka, Nyomtató Enikő, Maródi Tímea és a hölgyeket kísérő öttagú zenekar.

Vasárnap 17.30-tól a Marina & The Kats, az egyik legizgalmasabb osztrák együttes lép színpadra. A zenekar elszakadt a klasszikus retróhangzástól, és összehozott egy friss stílust, az indie swinget, s e különleges hangzással ragadják meg a dalokat.

Marina & The Kats

Aki szereti a Beatlest, annak vasárnap 22 órától a VIDOR Kertben a helye! A retró utazás egyben egy zenei sűrítmény a világhírű együttes korai, illetve késői alkotásaiból.

Hrabal jelentése egy túlvilági kocsmából

A fesztivál irodalmi programjai mindig népszerűek, és ez természetesen nem véletlen: a helyi írók, költők évről évre bebizonyítják, hogy remek a humoruk. Ezt ma délután öttől a Bencs-villában ismét megtapasztalhatják az érdeklődők: a Túl (Ri)csajos magány, A Vörös Postakocsi és a Szabolcs-Szatmár-beregi Szemle paródiaestje igazi csemege a kultúrabarátok számára.

A két kulturális folyóirat közös produkciója egy különleges születésnapi ajándék, aminek az apropóját az adja, hogy negyven éve jött létre a Móricz Zsigmond Színház önálló társulata, és amihez a teátrum egyik legjelentősebb előadása, a Túl zajos magány adta az ötletet.

Eszerint egy túlvilági kocsmában Bohumil Hrabal megidézi azon írótársait, akiknek drámáit, komédiáit Nyíregyházán az elmúlt négy évtizedben bemutatták. Így jelen lesz a műsorban többek között Szophoklész, Shakespeare, Molière, Ibsen, Csehov, illetve Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Madách Imre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes és Örkény István is. A műveket Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András, Karádi Zsolt, Kulin Borbála, Kürti László és Oláh András szövegezték.

Pilinszkyre emlékeznek a Szindbád színpadán

Törőcsik Franciska

A fesztivál egyik új helyszíne a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér, melynek pódiumszínpadán vasárnap 20 órától Pilinszky János emléke előtt tiszteleg Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska.

A művészek Pilinszky János idén esedékes 100. születési évfordulója alkalmából verses-zenés előadást készítettek, hogy ezzel is kifejezzék tiszteletüket a XX. század egyik legjelentősebb magyar költője iránt.

A magyar kortárs irodalmi tradíció egyik alapkövét, illetve az életművel szorosan összekapcsolódó hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közel elektronikával és popzenével az emberekhez.

Villámverseny lesz a téren feketén, fehéren

A VIDOR Fesztivál programjai között immár ötödször szerepel villámsakkbajnokság: a korábbi években oly sok sétálót megállító megmérettetést ezúttal augusztus 28-án, azaz ma rendezik meg a Kossuth téren 15–17 óra között. A versennyel kapcsolatos információk a ­[email protected] e-mail-címen érhetők el.

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is lesz mozi a téren: a filmrajongók kilenc nap alatt négy magyar vígjátékot láthatnak a városháza előtt felállított órási LED-falon.

Az elsőt vasárnap este 10 órától: a Hab című alkotás főszereplői Kerekes Vica, Mátray László, Gyarmati Erik, Elek Ferenc, Mácsai Pál, Bozó Andrea, Szikszai Rémusz és Bányai Miklós, a rendező pedig Lakos Nóra.

Hab: vasárnap este tíztől

SZOMBAT

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

17 óra: A súgó, Nemzeti Színház (Krúdy kamara)

19 óra: Játék a kastélyban, Vörösmarty Színház (nagyszínpad)

Bencs-villa

17 óra: Túl (Ri)csajos magány, irodalmi délután

Kossuth tér

15 óra: VIDOR Villámsakk-kupa

19 óra: Péterfy Bori & Love Band-koncert

20.30: Cuarteto Tafi-koncert

VIDOR Kert

17.30: Branko Galoic & Francisco Cordovil-koncert

22 óra: Orpheum Madams-koncert

23 óra: DJ Tokai

KÁLLÓSEMJÉN

Kállay-kúria

19 óra: Prah-milliomosok (keserűkomédia)

VASÁRNAP

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

17 óra: Határátlépések, Orlai Produkciós Iroda (Krúdy kamara)

19 óra: Francia rúdugrás, Jászai Mari Színház (nagyszínpad)

Szindbád

20 óra: Pilinszky és én

Kossuth tér

19 óra: Mongooz and the Magnet-koncert

20.30: Blahalouisiana-koncert

22 óra: Hab című magyar film vetítése

VIDOR Kert

17.30: Marina & The Kats-koncert

22 óra: Mindhalálig Beatles-koncert

23 óra: DJ Németi

Borítókép: A VIDOR pénteki nyitónapján az Anna and the Barbies is színpadra lépett | Fotó: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában