PanyolaFeszt

2021.08.06. 12:11

Csemegék a panyolai portákon

Itt mindenki megtapasztalhatja a szatmári vendégszeretetet.

Pótor Melinda

A Bohemian Betyars is fellép

Forrás: együttes

Közös családi ünnep lehet az idei, az immár XV. PanyolaFeszt. Két színpadon, több portán megannyi kulturális eseménnyel várják a fesztiválozókat: Palaj-party lesz a Tisza-parton a Csipkés együttessel, de folkudvar, kerékpártúra, íjászbemutató, autósmozi gyerkőcöknek, s kézművesutca is színesíti a rendezvényt.

Szatmári túra két keréken

Ma nyitja meg kapuit a XV. PanyolaFeszt. Az előkészületek sok teendőt adtak a szervezőknek, hogy a Magyar Fesztivál Szövetség által is minősített esemény ismét sok felejthetetlen élményt és számos kulturális csemegét kínáljon az érdeklődőknek.

Kiváló színházi produkciót is láthatnak a nézők: Joós Tamás és Hegyi Norbert Cseh Tamás-estje a Levendula portán kellemes környezetben ígér remek élményt. A Széles Gyula Kézműves- és Kiállító Ház Folkudvarán népzenei és táncelőadás kíséretében fogyaszthatnak ízletes szatmári ételeket a kíváncsiskodók, miközben az interaktív kiállítóházban megcsodálhatják a megyei értéktárba beválasztott hagyományőrző farsang tárgyi emlékeit. A sportkedvelők kerékpárra pattanva fedezhetik fel Szatmár lenyűgöző természeti kincseit, a középkori templomokat – bringákat a településen lehet bérelni –, de a PET Kupa csapatának indulását is megnézhetik a Tisza-parton szombat reggel. Lesz lovas- és íjászbemutató a Szamos-parton, egészségsátor, kézművesek utcája, ahol Szabó Kata keramikus gyönyörű egyedi panyolai szilkét formál.

Könnyű- és komolyzene

Számos lekváros különlegességet is kóstolhatnak az ínyencek: nagy öröm, hogy a panyolai szilvás étel is felkerült a megyei értéktár listájára. Az érdeklődők szervezett, vezetett túrán megismerhetik a Panyolium aszalómanufaktúra és a Panyolai Szilvórium Zrt. üzemeit.

A fesztivál színes zenei kínálattal várja a kikapcsolódni vágyókat, hogy minél kellemesebben tölthessék el az idejüket a természeti értékekben gazdag vidéken. A Bordó Sárkány exkluzív lemezbemutatója szórakoztatja a közönséget, itt lesz a Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, a Chatcha Lab, a Hajdú Táncegyüttes és a Dobroda zenekar, Holland Marcsi Bandája, a Nagyecsedi Verbunk, a Pankastic!, a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola citerásai, Szeder.

A Pulyasarok Diófás játszóterén a Magyar Hagyományőrző Faművesek, a Csupa-Csoda Vándorjátszótér, a Vojtina és a Tintaló Társulás bábszínháza nyújt vidám perceket, és a református templom is kitárja ajtaját. A fesztivál ideje alatt Pótor Mirjam kiállítása látható, szombaton Áfra János író-olvasó találkozójára várják a látogatókat. A fesztivál ünnepi istentisztelettel zárul vasárnap, ahol újabb tehetséges fiatal mutatkozik be: Muhari Eszter klasszikus komolyzenei zongorajátékával varázsolja el a helyieket és a vendégeket.

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában