néprajz

2021.08.07. 08:56

Élete munkája a skanzen

A csernátoni szabadtéri múzeum legértékesebb gyűjteménye a régi mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás.

GB

Életének 79. évében, idén április 10-én eltávozott Székelyföld ismert néprajzosa, az édesapja által az egykori Damokos Gyula-kúriában és parkjában alapított csernátoni helytörténeti múzeum fél évszázadon át szolgált vezetője, Haszmann Pál. A hatalmas tisztelet övezte helytörténész folytatva az apja, idősebb Haszmann Pál (1902–1977) által megkezdett munkát, egész életén át kutatta, gyűjtötte Csernáton és Háromszék tárgyi, szellemi emlékeit, amelyeket látogatók ezrei számára tett rendszerezett formában megtekinthetővé.

Székelyföldi érckályhák

A csernátoni múzeum Háromszék egyetlen igazi szabadtéri múzeuma. A központi épülete, az állandó és időszaki kiállításoknak helyet adó, ősi Damokos-kúria a 17–19. században épült, mai klasszicista formáját 1831-ben nyerte el. Körülötte jelentős számú, Háromszék főként 19. századi népi építészetét, lakáskultúráját bemutató, áttelepített zsindelytetős, fából készült lakóépületet találunk. A gyűjtemény egyik ékessége a kúria pincéjében kialakított, az erdélyi érckályhagyűjteményt bemutató állandó kiállítás.

Kulturális és szellemi központ

A skanzen másik – a technika szerelmesei számára szinte eldorádóként ható – legértékesebb gyűjteménye a régi mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás, amely Háromszék gazdálkodásának múltját, tárgyi és szellemi anyagát hivatott bemutatni, mint a korabeli gőzgépeket, cséplőgarnitúrákat, traktorokat, motorikus erőgépeket, talajművelő gépeket, valamint jó néhány egyedi mezőgazdasági szerszámot.

A múzeum és kéthektárnyi parkja Haszmann Pál irányítása, családjával közös munkája nyomán az elmúlt közel ötven év alatt kulturális és szellemi központjává vált Háromszéknek.

Címkék#skanzen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában