Fényes Napok

2021.08.23. 08:47

Életre kel a Mécsestartó fiú Mátészalkán

A Fényes Napok több mint egy kulturális eseménysorozat: a helyiek összetartozását is szimbolizálja.

Km

A Magna Cum Laude is koncertet ad

Fotó: MW-archív

A Fényes Napok hosszú évek óta Mátészalka leglátványosabb, legbensőségesebb eseménye, amit az idén augusztus 26–28. között rendeznek meg. Ilyenkor a fényt éltetik a város lakói, azt a technikatörténeti mérföldkövet, hogy a mostani Magyarország területén 1888-ban Mátészalkán először gyulladt fel a közvilágítás.

Fáklyás felvonulás

Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrász Mécses­tartó fiú című alkotása a Fényes Napokon életre kel. Fény- és tűzjáték, s jellegzetes hanghatások közepette a szobor fölé egy, a kezében égő mécsest tartó kamasz fiú emelkedik. Gyaloghintón viszi négy, fehér ruhába öltözött „fényvivő” arra a helye, ahol a polgármester várakozik. Ő veszi át az égő mécsest, magasba emeli, helyi művészek pedig előadják Mátészalka dalát.

Ezután elkezdődik a felvonulás: fáklyás városlakók, jelmezesek, táncosok, mutatványosok, maskarások, gólya- lábasok és zenészek vonulnak fel. A menet élén néptáncosok koszorújában az emberré vált mécsestartó fiút viszik. A felvonulás alatt megvilágított, élő szoborkompozíciók vonzzák a tekinteteket, utcazenészek, tűztáncosok integetnek az arra járóknak.

Színes programkavalkád

A programsorozat augusztus 26-án, csütörtökön 16 órakor indul a Zukor Adolf Filmszínház ünnepélyes megnyitójával.

Másnap, 27-én 16.30-tól a zsinagógában előadások idézik meg a mátészalkai zsidóság történelmét Tony Curtistől Zukor Adolfon át Jamie Lee Curtisig.

17.30-tól Hórihorgas Hujákolók gólyalábas bemutatóját láthatják az érdeklődők a Garagulya Gólyalábas Kompánia és a Vaga Banda jóvoltából a Kossuth téren.

Egy órával később a Szatmári Múzeumban megnyitják A Selyemúton. Magyar fotográfusok Kínában című kiállítást, ezt követően a tűz- zsonglőröké, s az élő szobroké lesz a főszerep, majd 20.30-tól keltik életre a Mécsestartó fiút a Kossuth utcán, koncertet ad a Kelet Brass Band és a Hooligans.

Szombaton déltől a rendezvénytéren utcazenészek és karikaturisták szórakoztatják az érdeklődőket. Délután öttől a Mintapinty zenekar, 18 órától Szakos Andrea és az Abrakazabra zenekar lép fel, 19.30-tól az Anna and the Barbies, 21 órától pedig a Magna Cum Laude koncertezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában