Nyíregyháza

2021.08.27. 11:30

Erős kezdés a VIDOR Fesztiválon – Mutatjuk a pénteki programokat!

Az első napon a Tortuga, majd az Anna and the Barbies lép a Kossuth téri nagyszínpadra.

Km

A fesztiválozóknak nem kell sokat várniuk az első sztárfellépőre: már a nyitónapon találkozhatnak az ország egyik legnépszerűbb, legsokszínűbb és legvagányabb együttesével: 20.30-tól az Anna and the Barbies ad koncertet a VIDOR-on.

Őszinte dalszövegek

Pásztor Anna és zenekara kendőzetlenül őszinte és felemelően pozitív dalszövegekkel, lüktető és magával ragadó rockos ütemekkel és verhetetlen színpadi jelenléttel hódította meg a közönséget és a szakmát.

Az együttes számára nincs lehetetlen: 2015-ben hat album anyagával töltötték meg a SYMA-csarnokot, egy évvel később, az Utópia című turnéjukon a Fővárosi Nagycirkusz porondját töltötték meg, ráadásul kétszer. 2017-ben Magyarországon egyedülálló módon Álmatlan címmel bemutatták nagy sikerű filmjüket, amely tökéletesen ábrázolja az Anna and the Barbies-jelenség lényegét, az együttes filozófiáját.

Végre vége

A 15. születésnapjukat 2019-ben ünnepelték, ezt a mérföldkövet nagyszabású műsorral tették felejthetetlenné a Nemzeti Színházban. Az Indián című műsor egyben lemezbemutató is volt, a nagylemez 2019 decemberében látott napvilágot, kilenc vadonatúj, szókimondó dallal. Tavaly több látványos klip is készült az album dalaihoz – a „Had’ lássam a kezeket!” és a „Játék az egész” egy-egy történetet mesél el a bandatagok szerepeltetésével, míg a „Nagyon hagyom” című számhoz készült videó a Dancing With The Stars harmadik helyezettjeként végzett Pásztor Annáék kimaradt táncát mutatta be. Egy karanténklipet is kihoztak, a „Ha egyszer ennek vége” kitartásra ösztönözte a közönséget. A bezártságnak vége, így ismét a közönséggel együtt bulizhat az együttes – ma este a Kossuth téren.

Pénteken 20.30-tól várják a rajongókat a nagyszínpad elé | Fotó: vidor.eu

Óriási bulival készül ma a Tortuga

Az ünnepélyes megnyitó után, 19 órakor a Tortuga lép a nagyszínpadra: az együttest 2018-ban alapította négy nyíregyházi srác. Bemutatkozó lemezük Tapsolj és tátogj! címmel 2019-ben jelent meg, amivel megmutatták, hogy mi is az a tornacipős rock and roll! A zenekart energikus előadások, kendőzetlen dalszövegek, féktelen bohémság jellemezi. A csapat jelszava: ne bonyolítsd túl, játszd azt, amit kijön belőled, minden korlát nélkül. A Tortuga tavaly megkapta A Dal 2020 szakmai zsűrijétől a Petőfi Zenei Díj Év felfedezettjének járó elismerését. Egyszerű, énekelhető rockzenéjükkel állandó résztvevői az ország legnagyobb fesztiváljainak, rendezvényeinek. Nagy Feró a kedvenc fiatal rockzenekarának nevezte a bandát, melynek tagjai ebben az évben új lemezen dolgoznak.

A Tortuga a Kossuth téren lép fel

– Augusztus 27-én betörjük a nyíregyházi Kossuth tér ablakait – írta a zenekar a közösségi oldalán a Törnek az ablakok című dalára utalva, mellyel A Dal 2021 műsorában is versenyzett, és ért el újabb emlékezetes sikert. Hozzátették: óriási bulival készülnek és nagyon várják, hogy a tornacipős rock and rolltól legyen hangos a város, hiszen ez lesz az egyetlen nagyszabású hazai koncertjük az idén.


Orgonaszó a Rózsakertben

Rákász Gergely látványkoncerttel várja a közönséget.

Egy nem mindennapi zenei élménnyel indul a fesztivál a Rózsakertben! Rákász Gergely fellépése több mint egy orgonakoncert: lenyűgöző utazás a klasszikusok világában, amelyen a művész történelmi kitekintéssel, egyedien és mindenki számára érthetően adja át a klasszikus zenét. Rákász Gergelyt többször láthatták, hallhatták már megyénk zenerajongói, hiszen számos alkalommal lépett fel nálunk, koncertjei minden alkalommal nagy sikert arattak.

Feltölt, elgondolkodtat

Az előadásokon zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel, olyan produkciót hozva létre, amely feltölt, elgondolkoztat.

Rákász Gergely

A „Lords of the Organ” sorozat az idén az ötödik évadjához érkezett. A koncepció az, hogy az orgona a hangszerek királya, asztalát a lordok, a főurak veszik körül. Bach mindig helyet kap az asztalfőn, és minden évben azok kerülnek a műsorba, akik kötődnek az adott esztendőhöz.

Nem könnyű feladat

– A Lords of the Organt minden évben többen hallgatják, ami azt üzeni, sikerülhet a magas művészetet olyan körítéssel tálalni, hogy azt a mai kor embere is a tányérjára vegye. Nem könnyű feladat, de a látványkoncertekkel, a zenei idegenvezetéssel és az izgalmas műsorválasztással azt érjük el, hogy a műfaj ne csupán egy maroknyi komolyzene-rajongó kiváltsága legyen.

– Az, hogy tömegek válasszák a klasszikus művészetet kikapcsolódásként, csak úgy érhető el, ha a művész nem egy elefántcsonttorony bezárt múzeumának hátsó polcáról szeretne kapcsolatot teremteni a feltöltődni vágyó hallgatóival – mondja a művész, akit ma este a Rózsakertben láthatunk.


Felidézik a magyar operett nagyasszonyát

A fesztivál nyitónapján 19.30-tól a Krúdy kamarában Szűcs Nelli Fedák Sári alakját idézi meg.

Szűcs Nelli

Az est anyagát az alkotók a színésznő emlékiratából, az Útközben és a „Te csak most aludjál, Liliom...” című könyvből, megemlékezésekből, levelekből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi Színházi Élet című folyóiratokból gyűjtötték össze. Elhangoznak dalok Fedák Sári leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett nagyasszonyát.


A Periscope a VIDOR Kertben

Az idén a VIDOR Kertbe kerültek a kisszínpadi koncertek (17.30-as és 22 órás kezdéssel), utána pedig DJ-k szórakoztatják a közönséget.

Pénteken 22 órától a pócspetri, máriapócsi és ófehértói gyökerekkel is rendelkező Periscope zenél. Az együttes közel hat éve tűnt fel a magyar rockzenei palettán. Több kislemezt és EP-t is megjelentettek, írják a saját dalokat, de a koncertezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, mert ez az, amit mindennél jobban szeretnek.


Pénteki programok

Móricz Zsigmond Színház, Krúdy kamara

19.30: Fedák Sári – Szűcs Nelli önálló estje

Kossuth tér, Nagyszínpad

18.30: Megnyitóünnepség

19 óra: Tortuga-koncert

20.30: Anna and the Barbies-koncert

VIDOR Kert

22 óra: Periscope-koncert

23 óra: DJ Váczy Zoli – Avicii-emlékest

Rózsakert Szabadtéri Színpad

20.30: Lords of the Organ – Rákász Gergely orgonakoncertje

Krúdy Gyula Art Mozi

17.30: Free Guy, amerikai vígjáték

https://szon.hu/kultura/helyi-kultura/a-programsorozat-melto-a-jubileumhoz-ma-este-indul-a-vidor-fesztival-kilencnapos-programsorozata-5337245/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában