Nyíregyháza

2021.08.10. 20:00

Félhétnyi folkfelfordulás Nyíregyházán

A háromnapos rendezvény nyitó és záró előadása ingyenes.

KM

Boban Markovic és zenekara Nyíregyházán ad koncertet

Fotó: MW-archív

Már csak egy bő hét, és megkezdődik a Nyíregyházi Folk Fél Hét, amit a szokásos, nemzetközi néptáncfesztivál idejében, de rövidebben és elsősorban a hazai előadókra gondolva rendez meg a Nyírség Táncegyüttes augusztus 18–20. között. A népi kultúra szerelmeseire három felejthetetlen élmény vár, benne két különleges táncos megmozdulással és egy igazi zenei csemegével.

Három este, három műsor

A fesztiválnyitó gálaműsornak a Kállay-ház udvara ad otthont augusztus 18-án, szerdán 19 órától. A Itthon, Nyíregyházán című előadásban a szervező helyi művészek mellett feltűnnek a Kárpátalja Néptáncegyüttes tagjai is. Másnap este nyolc órától Európa egyik legnépszerűbb balkáni rezesbandája, a Boban Markovic Orkestar ad koncertet a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Az együttes Mrak című albuma dalait hozza el a közönségnek. A lemez különlegessége, hogy bár a számokat egy skopjei stúdióban vették fel, a korong a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2019-ben.

A fesztivál záró előadása a hagyományokhoz híven illusztris és nagyszabású: az állam­alapítás ünnepének estéjén 20 órától szintén a szabadtérin mutatják be az Ásó, kapa, nagyharang – Menyegző a Kárpát-medencében című táncjátékot, melyben hat kiváló, hazai felnőtt- és négy helyi gyermekegyüttes 250 táncosa kápráztatja el a nézőket. A rendezvény szerdai és pénteki előadása ingyenes, a Boban Markovic Orkestar koncertjére a Móricz Zsigmond Színház jegyirodájában és online a honlapján, illetve a Nyírség Táncegyüttesnél válthatók meg a belépők.

A tizedik, jubileumi fesztivál sem marad el: a pandémia miatt két év múlva rendezik meg, és a szervezők azt ígérik, hogy nagyobb, érdekesebb és színesebb lesz, mint az eddigiek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában