Nyíregyháza

2021.08.29. 10:00

Föld alatti könyvbirodalom

Jelképes áron lehet valódi könyv- és lemezritkaságokhoz jutni a megyei könyvtár garázsvásárán.

CsA

Fotós:

Fotós:

Képzeljünk el együtt egy hatalmas pincét, tele könyvespolcokkal, dobozokkal, ezer és ezer szak- és szépirodalmi, ismeretterjesztő, gyermekeknek és fiataloknak szóló kötettel, hang- és videókazettával, melyek között kedvünkre válogathatunk.

Ha körvonalazódott az ábrándunk, kezdjük el ütemesen összeütni a tenyerünket széles mosoly kíséretében, ugyanis a vágyunk szeptember 2–6. között valóra válik. Ekkor rendezi meg ugyanis a már hagyományos könyvheti garázsvásárát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.

Érdemes rá időt szánni

Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója lapunknak korábban elmondta: a központi és fiókkönyvtárak állományát folyamatosan frissítik, új könyveket vásárolnak, a régi, törölt, valamint a fölös és elhasználódott példányokat újakra cserélik. A nem kölcsönzött dokumentumokat – immáron negyedszer – jelképes összegért kiárusítják.

Több ezer könyv keres új gazdát öt napon át | Illusztráció: KM-archív

Mivel ma már senki nem kölcsönöz kazettát vagy bakelitlemezt, csak a helyet foglalják a raktárban, ahogy a több példányban meglévő vagy az évek során megrongálódott kötetek is. Hogy fenntarthassák az egyensúlyt és ne legyenek raktárproblémáik, annyit kell leselejtezniük, mint amennyit gyarapítanak. Ez éves szinten több ezer dokumentumot jelent.

A gyűjtők számára kincset érő darabok lapulhatnak a polcokon és a dobozokban, érdemes tehát időt szánni a kutatásra. A rutinosabbak a garázsvásár ideje alatt többször is visszatérnek az alagsori könyvkánaánba abban a reményben, hogy lecsaphatnak azokra a kötetekre, folyóiratokra, lemezekre, amiket mások a keresgélés során előásnak és eltérő érdeklődési körük miatt félretolnak.

A zsákmányt valóban jelképes összegért vihetik haza a vásárlók: a puhafedelű könyvek, a hang- és videókazetták, valamint a lemezek ára egységesen száz forint, míg a keményfedelű kötetekért kétszáz forintot kérnek. A garázsvásár alatt a könyvtár saját kiadványaihoz is kedvezményesen lehet hozzájutni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!