Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.08. 18:00

Jézus életén át a lelkekig keresi fel az embereket

Szeretettel és nyitottsággal fogadja a közönség a művészt.

Pálinkás István

Benda Gábor zongoraművész saját szerzeményét adja elő | Fotó: Áment Gellért

Tavaly szeptemberben még csak tervekről beszélt Benda Gábor zongoraművész a rácalmási Szent István király római katolikus templomban. A pandémia akkor még maszkos alázattal hallgattatta végig az egyébként jazzt is kiválóan tolmácsoló zongorista saját szerzeményeit.

Jó volt hallgatni a mára már valósággá lett tervről szavait: „A templomterek, az emberek, Jézus élete sokszor mélyen megérint manapság, és szokatlan módon nagyon sok új dallam jutott az eszembe, mintha csak sugallatok lettek volna” – mondta a művész. Tette ezt annyira, hogy idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását élvezve előadásérett kompozíció született Jézus története címmel. És egy komoly koncertkörút.

Sokak számára tűnhet úgy, hogy a templomokban, szakrális tereinkben előadott műveid megszólalása egyfajta fohász is ebben a globalista támadásokkal teli mindennapokban. Honnan ez a lelkes és szeretetteljes elszánás benned?

Ebben a kellemetlen ingerekkel teli időszakban, amikor értékeinket, identitásunkat szakadatlanul háborgatják, valamennyire szándékos témaválasztás ez. Azt látjuk, hogy van egy folyamatosan bővülő kétszínű, erényességet negélyező nyelvezet, amely a brüsszeli bürokraták, trükkösen megválasztott politikusok és a multinacionális cégek pillanatnyi érdekeit szolgálja, és ennek mentén okítanak minket misszionárius hevülettel. Magyarázzák néha megértően, néha az arcunkba üvöltve, hogyan kell az udvarias társadalom szabályai szerint viselkednünk és léteznünk.

Koncertek

Csenger: augusztus 9. 18 óra, Szamosangyalos: augusztus 10. 18 óra, Nagygéc: augusztus 11. 18 óra, Szamosbecs: augusztus 13. 16 óra, Szamostatárfalva: augusztus 13. 18 óra, Oros: augusztus 14. 17 óra

Mi azonban csak akkor maradhatunk európaiak, ha kulturálisan ragaszkodunk keresztény értékeinkhez. Máshogy nem lehet. Mert számunkra Európa nem egy földrész, hanem egy eszme, és mint olyan, a kultúra bölcsője is egyben. Ha a magam szerény eszközeivel is, de ez a koncertsorozat is ezt szolgálja: hatvanperces zenemű által átélhetővé teszi európai identitásunk alapját, akár olyanok számára is, akik eltávolodtak tőle. Az eddigi visszajelzések alapján ennek még mindig széles befogadóközege van, például az Árpád-kori templomok gyülekezetei.

Tehát a kérdésre visszatérve, nemcsak fohászkodni, hanem cselekednünk is kell, mindenkinek a maga eszközeivel. Nem kell a fősodor szabályainak megfelelnünk. Nem vagyunk ugyanis rászorulva arra, hogy más nemzetek hazugságai előtt letérdeljünk, és jogunk van saját hazánkban kifütyülni, ha a hazugság előtt mások letérdelnek. Ez a mi véleménynyilvánítási szabadságunk. Ettől még csak udvariatlanok sem leszünk. Ha ezért büntetés jár, akkor azt méltósággal el fogjuk viselni.

Benda Gábor zongoraművész saját szerzeményét adja elő | Fotó: Áment Gellért

Ritkán fordul elő, hogy egy-egy előadás után nehéz megszólalni élőszóval. Mit tapasztaltál a hallgatóság eddigi reakcióiban mint előadó és szerző?

A koncert alatt feszült csendet és odafigyelést, amelyet az is elősegít, hogy a zenei tételeket, amelyek 12 részben mutatják be Jézus életének legfontosabb állomásait, evangéliumi narrációk kötik össze. Mivel egy rövid összefoglalással felvezetjük a zeneműveket, sokkal megélhetőbbé válik a cselekménysorozat. Talán ennek következtében is, mély érzelmekkel járó reakciót tapasztalok a közönségen, ami nagyon lelkesítő számomra. Ezek a különleges középkori szakrális terek pedig önmagukban is rendkívüliek, és az e világi problémáktól elemelkedett, fennkölt hangulatot árasztanak.

A nagygéci Megmaradás Temploma például történelmileg is meghatározó helyszín a nemzeti emlékezetünkben, ahogy Szabolcs-Szatmár-Bereg egész határközeli térsége. Identitásunkra tekintve, benned mit jelentenek ezek a határok, határközeliségek?

Sok évvel ezelőtt ismerkedtem meg a környékkel Szamostatárfalva polgármestere, Gaál Vilma jóvoltából, aki sokat segített a mostani programsorozat megvalósításában is. Az Árpád-kori templomok hazánk igazi gyöngyszemei. Határon innen és túl szimbolizálják ezeréves nemzetünket. Ennek mostanában sajnos a környéken különösen nagy jelentősége van, amikor a kárpátaljai magyarokat folyamatos jogfosztás és támadás éri.

A felújított Megmaradás Temploma és az ott lévő csodálatos emlékhely a magyar megmaradást jelképezi, azt, hogy minden támadás, jogfosztás és igazságtalanság ellenére létezik egy égi Magyarország, amelynek a határait soha nem változtathatja meg senki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában