PanyolaFeszt

2021.08.12. 10:05

Lehet történelem...

Remek hangulat, vidám arcok és felemelő pillanatok a XV. PanyolaFeszten. Az ünneplés mellet számos kulturális élményt és feledhetetlen perceket kaphattak azok, aki ellátogattak hétvégén az eseményre.

Családi ünnepnek számított a XV. PanyolaFeszt. Történelmet írt a fesztivál, hiszen tizenöt éve kínál élményeket nem csak a helybélieknek, hanem az ország különböző pontjáról érkezőknek is.

Nem véletlen, hogy hétvégén benépesült az öt utcás kis falu és megtelt újra élettel a fesztiváltér. Gyermekzsivaj és kacagás, sok-sok beszélgetés, felhőtlen időtöltés és meghatározó benyomás érhette azokat a fesztiválozókat, akik idén is ellátogattak a minősített rendezvényünkre. „Bízunk abban, hogy senki sem csalódott a programok terén és tudtunk újra minőségi kulturális élményt adni- mondta Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. Nagyon boldog vagyok, hogy az egy éves kihagyás után újra ennyien ellátogattak hozzánk és mindenki ”...mintha hazajött volna”. Jó volt újra együtt megélni a fesztivál pillanatait, örülni az ismerős arcoknak. Tizenöt évvel ezelőtt azt éreztem, hogy szeretném megmutatni a helybélieknek, milyen gazdag kulturális értékeket képviselünk, milyen gazdag a hazai művészvilág, illetve az itteni szatmári hagyományokat felkarolni, picit leporolva megismertetni az ide érkezőknek. Büszke vagyok, hogy immár tizenöt éve ezt a sikert, a belső indíttatást ma már a falummal együtt közösen élhetjük át és úttörőként mutathatjuk meg azt is, hogy nem a nagyság, hanem az elhivatottság, a minőség és a kitartás milyen fontos erény lehet egy közösség életében. Örülök annak, hogy bíztak bennem és közösen olyan történelmet írhattunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékmegőrző tevékenységében, amellyel öregbíthetjük a térségünk és vidékünk hírnevét, őrizhetjük kincseit, ami példaértékű lehet másoknak is.

Az ország különböző pontjairól boldogan térnek vissza hozzánk és az éves programjukban az első helyen szerepelünk a naptárban. Ezzel is megmutatva, hogy generációk nőnek és nőttek fel a fesztiválunkkal közösen. Számvetés is lehet ez a tizenöt esztendő, amely megmutatja, hogy volt értelme egy jó ügyért küzdeni és olykor kisebb nehézségekkel szembenézve kitartani a döntéseink mellett. Felemelő érzés olyan sztorikat visszahallani a fesztivál idején, amik nálunk történtek. Családok, baráti társaságok térnek hozzánk „haza”. Egymástól messze élő visszatérő fesztiválozóink jó ismerősként találkoznak itt újra, de akadt olyan vendégünk, aki itt ismerkedett össze azzal a látogatóval, aki a valóságban a budapesti szomszédja. Szeretnénk a nemzedékeket szórakoztatni, hogy megmutassuk, milyen különleges a hazai kínálat és milyen sokrétű és gazdag a magyar kultúra. Meglepetésként ért képviselő úr, dr. Tilki Attila szilvás tortája, Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés alelnöke és a Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Igazgatóság, igazgató méltató szava, hogy csapatommal együtt milyen elszántan képviseljük a helyi értékeinket, vidékünk gazdag megunhatatlan természeti kincseit és adottságait kihasználva méltó, egyedi programokat kínálunk a fesztivál idejére. Sikeresen zártuk a többnapos rendezvényünket és a vasárnapi záró istentiszteletünkön nagytiszteletű Komádi Róbert prédikációjában elhangzott, hogy az együtt töltött idő milyen meghatározó lehet életünkben, mennyi élményt adott, mennyi töltődést. Mindannyian kaptunk valami újat, olyan értéket, amit most még nem tudhatunk pontosan, mi az, de idővel kiderül. Bízom abban, hogy másoknak is azt jelenti a PanyolaFeszt, mint nekünk, olyan „...mintha hazajönnél” – zárta gondolatait a polgármester.

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában