Nyíregyháza

2021.08.04. 08:08

Mese viszályról és szerelemről – Jön Az affér a múzeumfaluba

Román Sándor rendező-koreográfus új társulata a sóstói skanzenben lép fel.

CsA

Szilágyi Zita, Román Sándor és ifjabb Dalanics György Az affér sajtótájékoztatóján

Fotó: Pusztai Sándor

Mandala Nyár keretében láthatja a közönség augusztus 22-én a Sóstói Múzeumfaluban Az affér című előadást: Román Sándor táncosainak produkciója nemzetközi szinten is megállja a helyét.

A koreográfus a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus-járvány egyszerre volt számára nehéz és inspiráló. Új munkamódszert alakított ki, melynek eredményeként letisztult darabok születtek – ezek közül az első Az affér.

Bár a Mandala Nyár elsősorban színházi rendezvénysorozat, a nyíregyházi társulat zenés csemegékkel és táncszínházi produkciókkal igyekszik fűszerezni a programot.

– Román Sándor művészi munkáját már húsz évvel ezelőtt is élvezhette a városi közönség, így amikor a rendező-koreográfus csapata nemrégiben azzal keresett meg minket, hogy szerepelhetnének-e új produkciójukkal a Mandala Nyár 29 Plusz összeállításában, örömmel mondtunk igent. Így augusztus 22-én, vasárnap este nyolc órától Az affér című előadást tekinthetik meg a Sóstói Múzeumfalu látogatói – ismertette a keddi beharangozó sajtótájékoztatón Bódis Gábor, a dalszínház igazgatója.

Minőség és közérthetőség

– Szinte hazajövünk ide – mosolygott a sajtó képviselőire Román Sándor, utalva arra, hogy ő és több táncosa ezer szállal kötődik Szabolcs-Szatmár-Bereghez és a megyeszékhelyhez. – Sokat köszönhetek ennek a vidéknek és az itt élő embereknek, így mindig arra törekszem, hogy büszkék legyenek rám azok, akik elindítottak az életben és a pályámon – mondta el a táncművész.

Román Sándor az elmúlt négy évtizedben új látásmódjával és a különböző stílusok keverésével forradalmasította a néptáncot. Emellett mindig arra törekedett, hogy a közönség szeresse és élvezze az előadásait.

– Ebből fakadóan nehéz olyan minőségű és színvonalú produkciókat létrehozni, melyek megfelelnek a saját magunkkal szemben támasztott szakmai elvárásoknak, ugyanakkor a nézők is megértik. Nagyon kevés olyan társulat és művész van, aki ezt, a nehezebb utat választja.

– A Covid-időszak alatt beletemetkeztünk a munkába, újra felfedeztük a táncot és a közösségben rejlő értéket – árulta el Román Sándor. Hozzátette: az előadást az élet írta, hiszen közel két évvel ezelőtt egy olyan afférral találtuk szembe magunkat, ami miatt az érzelmek teljes skáláját át- és megéltük. Egyszerre volt nehéz és inspiráló ez az időszak, mely során kialakult egy olyan munkamódszer, ami letisztult darabot eredményezett. A koreográfus mintegy továbbfejlesztette az önmaga alkotta stílust. A Román Sándor Entertainmenttel új korszakot nyitott, amiben partnerre lelt korábbról ismert és új táncosokban.

Nyíregyházi táncosokkal

– Ma is hiszem, hogy ez valami újnak a kezdete. Olyan minőségről beszélünk, amit – játsszunk bárhol az országban vagy külföldön – a közönség érez. Bátran kijelenthetem, hogy magyar táncosainkkal a hazai gazdag néptánckincset felhasználva olyan produkciókat hozunk létre, melyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Ezek közül az első Az affér volt, amit hamarosan a nyíregyházi publikum is láthat.

Román Sándort elkísérte a sajtótájékoztatóra két nyíregyházi táncosa, Szilágyi Zita és ifjabb Dalanics György. A fiatal művészek itt születtek, nőttek fel, és tették meg első tánclépéseiket.

– Örülök, hogy itt is bemutatjuk a darabot, mert tanáraim, mestereim láthatják a munkájuk eredményét, amivel megalapozták a karrieremet. Hálás vagyok nekik, és remélem, jól szórakoznak majd – mondta Zita.

Dalanics György mindezzel egyetértve hozzáfűzte: az előadás valójában egy viszály és egy szerelem története, melyben bebizonyosodik, hogy az emberi összeütközések ellenére az igaz szerelmet a nehézségek csak megerősítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában