Aranyvonat

2021.08.20. 07:00

Múltidéző színpompás alkotás

Az aranyvonatot az államalapítás ünnepén csodálhatják meg az érdeklődők.

MI

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete az egyik legrégebbi hagyományőrző alakulat, történetük egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza. A legfontosabb feladatuk, hogy az egykori Magyar Királyi Koronaőrség dicső hagyományait folytassák, s őrizzék a Szent Jobbot. A nem mindennapi tisztségről Nagy László István koronaőrrel beszélgettünk, aki egy páratlan attrakcióról is mesélt lapunknak. Elmondta, a Szent Korona tiszteletére, a jelkép jelentőségére és a haza szeretetére hívják fel a figyelmet.

Hazánk koronaőrségének története az 1200-as évekig nyúlik vissza
Fotó: az egyesület

Járta az országot

– Tavaly adtuk át az aranyvonatot, ami szintén egy nagyon fontos jelkép, de a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tarthattunk akkora rendezvényt, amit ez a különleges kocsi megérdemelt volna. Most viszont az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként az Alkotmány utcában csodálhatja meg a közönség az aranyvonatot és a koronázási jelképeket, méghozzá három napon keresztül – tudtuk meg a koronaőrtől, aki hozzátette: kevesen tudják, de a kocsinak nagyon jelentős múltja van, ugyanis 1938-ban Magyarországon volt az Eucharisztikus Kongresszus.

– Ez az óriási egyházi ünnep pont egybeesett Szent István halálának 900. évfordulójával. Hazánk akkori vezetése színpompás ünnepséget akart szervezni, melybe az egész ország lakosságát be kívánták vonni, s egy díszkocsit építettek, ami a kongresszus után országjárásra indult, és Magyarország nagyobb városaiba látogatott el a Szent Jobbal. A kocsi 1939-ben is járta az országot, sőt Nagyváradon is megfordult 1942-ben, a Szent László-napi ünnepségen. A koronaőröknek ez óriási megtiszteltetés volt, és bármerre jártak hazánkban, mindenhol tisztelettel fogadták őket – engedett betekintést az aranyvonat történetébe Nagy László István.

A régi hű mása

– Az aranyvonat a háború borzalmai közepette elveszett, ezért az egyesületünknek kiemelt célja volt, hogy újra megépítse. A magyaroknak sokat jelentett, az összetartozás egyik jelképe volt a trianoni tragédia után. Korábban sokat hallottam a kocsiról, s 2001-ben az egyesület megszavazta, hogy az aranyvonatot meg kell építeni, s én vettem át ennek a koordinálását. A Budakeszi Kultúra Alapítvány is csatlakozott a kezdeményezéshez, a segítségükkel rengeteg anyagot és tervet gyűjtöttünk össze, és 2015-ben a Nemzeti Múzeum is mellénk állt – tekintett vissza a koronaőr.

Kiemelte: az új aranyvonat a korábbi hiteles másolata, de némi kompromisszumot igényelt, hiszen az új járműnek meg kell felelnie az aktuális előírásoknak.

– Kívül és belül egyaránt a régi hű mása, de a lemezek alatt már modern technika rejtőzik. A MÁV-tól kaptunk egy korhű szerelvényt, ennek ablakait, ajtajait és tetőszerkezetét is felhasználtuk. A múltból és jelenből is merítettünk, így egy csodálatos alkotás született – mutatta be az impozáns szerelvényt a koronaőr, majd hangsúlyozta: a nem mindennapi látványosság iránt óriási az érdeklődés, a tavalyi bemutatón egy nap alatt 3500 látogatója volt, nemrégiben pedig Jászberényben jártak, ahol megtapasztalhatták azt a páratlan légkört, amit az egykori koronaőrök a háború előtt.

– Szeretnénk, ha a jövőben többen mellénk állnának, és újra országjárásra indulhatna az aranyvonat. Folyamatosan várjuk azok jelentkezését is, akiknek lapul néhány felvétel a családi archívumukban az aranyvonat egykori körútjáról.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában