Paszab

2021.08.08. 09:58

Nincs semmi, ami megállíthatná a Fehér Lovat

A Parno Graszt a debreceni Campus Fesztiválon is fellépett.

MW

Fotó: Kovács Péter

– Ez egy nagy család, örök életét pedig minden bizonnyal ennek köszönheti – állítja Oláh József tamburás, az együttes vezetője. A Hajdú-bihari Napló érdeklődésére azt mondta, a Parno Graszt (magyarul: fehér ló) családon belül neveli az utánpótlást, így valószínűleg sosem lesz olyan tagja, akit nem fűz valamilyen rokoni szál hozzájuk.

Hétköznapi emberek

– Ha nem egy család lennénk, valószínűleg ezer tagja lett volna, de az is lehet, hogy nem is lenne már egyáltalán. Jókedvűek, vidámak vagyunk a hétköznapokban is, ez összetart bennünket. Tehetségünk és jó hallásunk van, nem hangszeres tudásunk. Örököltük, és továbbadjuk a gyerekeinknek. Elődeink nem híresek, hanem egyszerű falusi zenészek voltak, akik például farsangi bálokban játszottak. Gyerekként láttuk és utánozni kezdtük őket. Csináltunk magunknak fazekakból dobot, próbálgattuk a hangszereket. Ugyanezt csinálják most a mi gyerekeink is, ez működik – mondta.

Bár az elmúlt évek és A Dal 2016 igencsak nagy sikert hozott számukra, még ma is egyszerű cigányzenészeknek tartják magukat. – Érzékeljük a koncerten az elfogadást, és hogy elismerik a munkánkat. Amíg a színpadon állunk, a közönség szeretete vesz bennünket körül.

Egyébként hétköznapi emberek vagyunk, annak is érezzük magunkat, és nem is akarunk nagy sztárok lenni, azzal csak a baj van.

– Megmaradunk hagyományos, falusi cigányzenészeknek, akik az embereknek jókedvet csinálnak – mondta.

Azok, akik voltak már Parno Graszt-koncerten, tudják jól, ezeknek a zenészeknek nem ér véget a muzsikálás akkor, amikor letelik a fellépésre hirdetett idő. Debrecenben is nem egy alkalommal zenéltek éjszakába nyúlóan.

– Ha egyszer megindul a Fehér Ló, nincs isten, ami megállítaná a szekerét! Ha elmegyünk koncertezni, mindig megszabják, mennyi ideig lehetünk színpadon, de mi tovább zenélünk. Eddig senki nem bánta ezt – osztotta meg. Nem csak az időkorláthoz fűződő viszonyuk, a zenéjük is különleges. Autentikus cigányzenét játszanak, de a hazai és a külföldi zenei paletta legváltozatosabb slágereit is képesek magukra formálni.

Az elmúlt időszak nehézségeivel kapcsolatban úgy fogalmazott: végre visszakapták a levegőt, és lélegeztetni tudnak. Mint mondta, hiába zenéltek otthon, a négy fal között, a közönségük nélkül nem volt értelme semminek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában