VIDOR

2021.08.31. 11:30

Nőnap lesz a fesztiválon

Fantasztikus énekesnőket hallhatunk ma a Kossuth téren és a Rózsakertben.

KM

Tövisházi Ambrus dalszerző-producer az Amorf Ördögök, a Péterfy Bori & Love Band és az Amorf Lovagok alapítója, Az igazi Mikulás, a Pánik és a Liza, a rókatündér című filmek zenéjének szerzője, de ő az egyik mai fellépő, az Erik Sumo Band alapítója is.

Stílusok ötvözete

Az együttes az 1960-as, ’70-es évek popzenéjéből merít, s több stílust ötvöz: a blues, az elektronika, a barkácspop, a pszichedelikus rock és világzene elemei egyaránt fellelhetők számaikban. A zenekar legismertebb slágere a My Rocky Mountain, mely az ugyanezt a nevet viselő első albumuk címadó dala. A The Trouble Soup című albumuk 2010 februárjában Európa több országában is megjelent. Másfél éves szünet után 2013. december 29-én újra összeállt a zenekar a klasszikus felállásban Harcsa Veronikával, s nagy sikerű koncertet adtak az A38 Hajón. Azóta újra fellépnek, s készítik új dalaikat. 2019-ben Harcsa Veronika helyét Kutzora Edina vette át a zenekarban, már az új lemezen is közreműködik. Az együttes megújult tagsággal, de újra a klasszikus frontvonallal, két hihetetlen énekesnővel, a már említett Kutzora Edinával és Kiss Erzsivel az első sorban készül az új Erik Sumo-albumra. Mellettük és mögöttük pedig Ambrus zenésztársai, Gáspár Gergely, Drapos Gergely, Mészáros Ádám és Pápai István állnak, akik részben az Ambrus által megálmodott Péterfy Bori & Love Band oszlopos tagjai.

Dalok a Rózsakertben

Nemcsak a Kossuth téren és a VIDOR Kertben hallhatunk ma kiváló dalokat, de a Rózsakertben is, ahol a Játékszín előadását, a Menopauzát mutatják be – immár másodszor, hiszen hétfőn is volt egy előadás. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb produkciójában Hernádi Juditot, Szulák Andreát, Tóth Enikőt és Náray Erikát láthatja a közönség.

Valódi zenei csemege az ínyenceknek

A belvárosba látogatóknak este héttől különleges élményben lehet részük: Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros koncertje valódi zenei csemege. A két művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. És bár egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek.

Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez és számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik a világ huszonöt országában. Az elmúlt években akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb Shapeshifter, vagyis Alakváltó című lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal.

Borítókép: Az Erik Sumo Band 20.30-kor lép színpadra | Fotó: Vidor.eu

Keddi programok

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

17 óra: Minden jót, Elling!, a Junion Színház, a Neptun Brigád és az RS9 Színház előadása (Krúdy kamara)

19.30: Figaro házassága, Budaörsi Latinovits Színház (nagyszínpad)

Rózsakert Szabadtéri Színpad

20.30: Menopauza, Játékszín

Bencs-villa

17 óra: Többszemközt Szulák Andreával

Kossuth tér

19 óra: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint duókoncertje

20.30: Erik Sumo Band-koncert

22 óra: Drakulics elvtárs – magyar film

VIDOR Kert

17.30: Kontraszt-koncert

22 óra: Katona Petra-koncert

23 óra: DJ Anthon

Hősök tere

15.30: Állat-világ-zene (Olajos Gábor)

16 óra: Ribiszke (Majorka Színház)

Vikár Sándor Zeneiskola

16 óra: Bernarda Alba háza

Nyíregyházi evangélikus templom

16.30: Kristófi János Zsigmond orgonahangversenye

Kossuth téri forgatag

16.30-tól: Csocsó bohóc, Varázs Tamás (bűvész), Duo Trixx (stand-up zsonglőr), pantomimesek és élő szobrok

NAPKOR

Faluház és könyvtár

10.30: Ribiszke (Majorka Színház)


Érdemes meghallgatni őket!

Fiatalok, tehetségesek: friss hangok a hazai zeneiparban.

Letisztult hangzás, erőteljes zenei elemek, csontig hatoló szövegek – ez jellemzi a Kontraszt zenekart, Mirtse Kori (ének) és Csizmazia Zsolt (gitár) 2019-ben alakult formációját, melyben az akusztikus hangzást elektronikus pedálok teszik teltebbé, a szövegek pedig olyan témákat dolgoznak fel, amelyeket a legtöbben a szőnyeg alá söpörnek. A kéttagú zenekar 2019-ben jelentette meg első nagylemezét, de nem vesztegette az időt 2020-ban sem: legjobb dalszövegíró és legjobb női énekes kitüntetést nyertek a Fülesbagoly Tehetségkutatón, és megnyerték az Öröm a zene tehetségkutató sorozat országos döntőjét. Ma 17.30-tól a ­VIDOR Kertben a közönség megtapasztalhatja, hogy e díjak a lehető legjobb helyre kerültek.

Az év felfedezettje

Katona Petra csengeri származású énekesnő, dalszerző közel 10 éve két lánytestvérével csapatot alkotva, Soldiers néven az X-Faktor harmadik évadában szerepelt, ahol a mentorházig jutottak. Ezután több hazai produkcióban tűnt fel vokalistaként, A Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó műsorban évekig közreműködött. 2019 májusában, az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében Pápai Joci produkcióját segítette háttérénekesként.

Szólóénekesként A Dal 2021 műsorban tűnt fel, ahol „Visz­lát Múlt” című dalával bejutott a verseny döntőjébe, és ő lett az év felfedezettje. Az idén júliusban megjelent második dala és videóklipje, a „Szárnyalás” – a rajongók valószínűleg ezt is hallhatják ma 22 órától a VIDOR Kertben.


Többszemközt: a mai vendég Szulák Andrea

A jubileumi VIDOR Fesztiválon Szulák Andrea színész-énekes-műsorvezető lesz Kováts Dénes vendége a Bencs-villa pódiumszínpadán, a Többszemközt című beszélgetős esten.

A népszerű művészt az elmúlt években sokan láthatták a Menopauza című előadásban Nyíregyházán, a darab pedig annyira sikeres, hogy az idén kétszer is bemutatják a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. A mai beszélgetésen minden bizonnyal ez az előadás is szóba kerül majd, de a pályája legjelentősebb állomásairól is mesél a színész-énekes.


A szerelmes vándorszínész

Humorban nem lesz hiány: a Liliomfi ma is aktuális.

A VIDOR a legnagyobb nevettetők seregszemléje, és bár a pandémia miatt tavaly kevesebb volt a színházi bemutató, a nézők most sem maradnak izgalmas előadások nélkül. A klasszikus vígjátékok mellett kísérletező, formabontó előadásokat is láthatnak, így minden műfaj kedvelői találnak nekik tetsző darabot. A jegyek nagy része elfogyott, korlátozott számban lehet még belépőket kapni a színház szervező- és jegyirodájában, valamint a www.moriczszinhaz.hu és a www.vidor.eu oldalakon.

Helyzet- és jellemkomikum

Amit most az olvasóink figyelmébe ajánlunk, az a Váci Dunakanyar Színház szerdai előadása: Szigligeti Ede – Mohácsi István – Mohácsi János – Horváth János Antal Liliomfi című darabja.

„A helyzet- és jellemkomikumban, nyelvi humorban bővelkedő színdarabot a Mohácsi testvérek írták, a rendező Horváth János Antal, aki a szöveget aktuális történetté alakította, az előadást pedig élő zenével és újrahasznosított díszlettel mutatják be. A produkció olyan elvek képviseletében jár közben, melyeket ma jelentősnek tartunk, magunkénak érzünk.”

Az előadásban mások mellett Takács Gézát, Decsi Editet, Molnár Bencét, Trill Beatrixot, Gémes Antost, Felhőfi-Kiss Lászlót láthatjuk. Az előadás 19 órakor kezdődik a színház nagyszínpadán.


Orgonakoncert az evangélikus templomban

Az orgona a fesztivál egyik biztos pontja: az elmúlt években szinte minden VIDOR-on hallgathattak orgonamuzsikát az érdeklődők, és így van ez az idén is. Pénteken Rákász Gergely koncertorgonista a Rózsakertben várta a hangszer kedvelőit, ma 16.30-tól pedig Kristófi János Zsigmond orgonaművész, a nagyváradi székesegyház orgonistája és karnagya, a Partiumi Keresztény Egyetem egyetemi tanára ad koncertet. A művész Máltától Norvégiáig, Reykjavíktól Jeruzsálemig számtalan európai országban koncertezett, de többször fellépett már Montrealban is.

Nyíregyházi koncertjének műsorán Bach-, Franck- és Reger-művek szerepelnek, a helyszín pedig az evangélikus nagytemplom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában