Hitélet

2021.08.06. 15:27

Színvonalas produkciók a szentmise előtt

Debrecen- Nyír­egy­házi Egyházmegye

Hármas ünneppel kezdődik szeptember 5-én a Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Magyarország 83 év után rendezheti meg ismét a világeseményt, amely előtt nagyszabású zenés-táncos nyitóünnepséggel tiszteleg. A kongresszusok 140 éve íródó történelmében eddig 26 ország adott otthont a kongresszusnak, mindössze 11 ország tehette meg ezt egynél több alkalommal.

Évezredes örökség

Az esemény különlegessége, hogy 83 év után nyílik ismét lehetőség arra, hogy a világ- esemény szentmiséjén legyen valaki elsőáldozó. Több mint 1200 gyermek itt veheti első alkalommal magához az Eucharisztiát. Ez az alkalom egyben az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye katolikus iskoláinak Veni Sancte-, azaz tanévnyitó szentmiséje is. A nyitóünnepségre és a szentmisére a beléptetés szeptember 5-én 12.30-tól kezdődik. Az ingyenes esemény nem regisztrációhoz kötött, azonban ajánlott az előzetes helybiztosítás miatt. A szentmisét megelőzően nagyszerű énekes és zenés programokat hallhatunk. Fellép Rákász Gergely koncertorgonista, akinek több mint ezerötszáz fellépése volt már az USA-ban és Európában. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Új műfajt teremtett, amelyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekkel ismertette és szerettette meg a komolyzenét. A zenész nevét viselő alapítvány rendszeresen szervez a határon túli magyarok lakta településekre koncerteket.

Keresztény hagyományok

Számos kiváló művész és fellépő mellett Magyarország, Mária országa címmel láthatjuk majd a nagyszabású nyitóműsort, amelyet Káel Csaba rendez. A Kárpát-medence magyarságát és keresztény hagyományait mutatja be a produkció, amelyben megjelennek a tájegységek népviseletei. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mellett színpadra lépnek budapesti és vidéki táncegyüttesek, hagyományőrző tánc- csoportok is. A zenei programot Gőz László szerkeszti, a megnyitó koreográfusai Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vince Zsuzsa.

- Debrecen- Nyír­egy­házi Egyházmegye -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában