Nyírbátori Zenei Napok

2021.08.12. 14:48

Templomi koncertek Nyírbátorban

Az 55. Nyírbátori Zenei Napok előadásai ingyenesek.

KM

A Szent Efrém Férfikar Wings című produkciójával érkezik Nyírbátorba

Fotó: a zenekar archívuma

Még olvasni is döbbenetes, nemhogy megélni: augusztus 13–19. között 55. alkalommal rendezik meg a Nyírbátori Zenei Napokat a város történelmi jelentőségű templomaiban. A hagyományhoz híven az idén is minden koncert előtt elhangzik Farkas Ferenc Nyírbátori toronyzenéje három trombitára, négy kürtre, három harsonára és tubára a Martin Brass előadásában.

A zenei napokat pénteken 19 órától a Magyar Kamarazenekar és Lisztes Jenő cimbalomművész közös produkciója nyitja meg. A Cimbalomvarázs helyszíne a római katolikus minorita templom. Páratlan, virtuóz örömzenét kínál a koncert a hallgatóság számára: olyan nagyszerű művészek darabjai hangzanak el egyedi, különleges hangszerelésben, mint Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája, Brahms Magyar Táncai vagy Dinicu Márciusi Horája.

Több mint tíz nyelven

Előadása során négy földrész, Európa, Amerika, Afrika és Ázsia szakrális zenéjéből válogat a Szent Efrém Férfikar augusztus 14-én, szombaton 19 órától a görögkatolikus templomban. A Wings című műsorban több mint tíz nyelven hangzanak fel az énekek a középkortól napjainkig.

Az 55. Nyírbátori Zenei Napok záróhangversenye előtt az államalapítás évfordulójára emlékeznek: augusztus 19-én délután öt órakor kezdődik az ünnepi műsor és a kenyérszentelés, ami után 17.30-tól a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar ad koncertet.

A megye legjelentősebb komolyzenei hangszeres együttese, a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar 1951-ben alakult, tagjai hivatásos zenészek. Több mint egy évtizede működnek együtt Szabó Soma karnaggyal, aki az utóbbi években hangversenyeiknek egyre több alkalommal karmestere is. Repertoárjuk széles skálán mozog. A Cantemus Vegyeskar megalakulását a belső igény szülte, a közös éneklés gyermekkorban megélt nagyszerű élménye. A kórus 1993-ban, a nyíregyházi Kodály-iskola fennállásának századik évfordulóján mutatkozott be a nagyközönség előtt.

A zenei napok koncertjei ingyenesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában