kiállítás

2021.08.30. 07:29

Újra színekkel telnek meg a mindennapok

Az iserlohni művész alkotásai a Pál Gyula teremben láthatók.

KM

A VIDOR Fesztivál látogatói megszokhatták, hogy a zene, az irodalom és a színház mellett a képzőművészet is jelen van a programok között – nincs ez másként ebben az évben sem.

A Pál Gyula terem szombaton megtelt látogatókkal, akik azért érkeztek, hogy megnézzék az iserlohni Karl-Otto Weinreich alkotásait. A képzőművész Nyíregyháza német testvérvárosának neves művésze, aki a kezdetektől részt vesz a két város kulturális kapcsolatainak ápolásában, s akinek munkáit többször láthatták már a megyeszékhelyen élők. Ezúttal 28 festménye mellett kis- plasztikáit is megmutatja a közönségnek, A világjárvány után is valahogy mindig van folytatás című tárlat október 10-éig látható.

A megnyitón Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő a testvérvárosi kapcsolat kialakulásáról is beszélt.

Szoros kapcsolatok

– 1989-ben nyíregyházi művészek utaztak Iserlohnba, a látogatást a német város delegációja egy évvel később viszonozta, majd a két polgármester aláírta a testvérvárosi kapcsolat alapjait rögzítő megállapodást. A települések közötti kapcsolat az élet szinte minden területét átszövi, és segít abban, hogy megismerjük egymás szokásait, kultúráját, mindennapjait. Az eltelt idő alatt nemcsak a két település mindenkori vezetői kerültek egymással kapcsolatba, de a városlakók között is kialakultak ismeretségek, barátságok. A jubileumot az eredeti tervek szerint 2020-ban Nyíregyházán ünnepeltük volna, de a járvány ezt lehetetlenné tette. A polgármesterek az idén májusban online megbeszélést folytattak és egyetértettek abban, hogy a gazdaság, a turizmus és a kultúra területén tovább lehet és kell is erősíteni a kapcsolatokat. A mai kiállítás azt mutatja, hogy a számunkra fontos eseményeket a Covid sem törölheti el.

– Emberpróbáló időszak van mögöttünk: a járvány szürkévé tette az életünket, Karl-Otto Weinreich színei viszont reményt sugároznak és erre most mindannyiunknak szüksége van. Jó érzés, hogy újra együtt lehetünk, s megtapasztalhatjuk a kultúra közösségépítő erejét – tette hozzá.

A tárlatot prof. habil Szepessy Béla grafikusművész ajánlotta a vendégek figyelmébe, s köszöntötte a vendégeket a nyíregyházi Iserlohn-Bi­zottság elnöke, dr. Marsi Edit is. A festőművésszel készített interjúnkat későbbi számunkban olvashatják.

Borítókép: A megnyitó egy pillanata, szélen a festőművész | Fotó: Szarka Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában