Csenger

2021.09.09. 07:00

Almafesztivál: egy híján húsz

A kétnapos csengeri rendezvényen a gasztronómia és a hagyományőrzés mellett a zene is szerepet kap.

KM

A Bürkös zenekar szombat reggel muzsikál Csengerben

Forrás: MW

Fotó: PUSZTAI SÁNDOR

Közel két évtizede minden ősszel almafesztivált rendeznek Csengerben. Az idén sincs ez másként, szeptember 10–11-én két helyszínen, a Makovecz Imre Általános Iskola parkjában és a Szent István téren várják a kikapcsolódni vágyókat.

Kiállításmegnyitókkal kezdődnek a programok péntek reggel. A rajzversenyre érkezett alkotásokból és almás kompozíciókból összeállított tárlatot 9 órától tekinthetik meg az érdeklődők, akik aztán bekapcsolódhatnak az almalekvárfőzésbe, a gyerekek pedig starthoz állhatnak a hagyományos almanapi futóversenyen. A felnőtteket este nyolctól a Kowalsky meg a Vega táncoltatja meg a Szent István téren.

Friss almalekvár

A szervezők szombaton már szélesebb közönséget szólítanak meg, hiszen a családok együtt mehetnek fesztiválozni. Aki korán kel, nemcsak főzheti, de meg is kóstolhatja a friss almalekvárt. Dél­előtt tíztől a Bürkös zenekar húzza a táncházban a talpalávalót, majd levezetésképpen Irány a cirkusz! címmel interaktív zenés műsort láthatnak a gyerekek. Jó ebédhez szól a nóta, ahogy azt mondani szokás: délben Sós Fecó mulatós show-ja, 13 órától pedig Lingura Diána és Tibor produkciója segít ráhangolódni a délutáni színpadi programokra.

Koncertek és retró parti

A XIX. Csengeri Almafesztivál megnyitóján Forján Zsolt polgármester és Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntik a látogatókat, a rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg. Míg az érintettek 14 órától az agrárfórumon vitatják meg az ágazatot érintő kérdéseket az iskola aulájában, odakint helyi és környékbeli hagyományőrző, művészeti csoportok adnak műsort. A Szega­frédó dalai után kihirdetik az almanapi versenyek eredményét.

A nap további részében két együttes – Katona Petra és zenekara, illetve a Kiss Kata Zenekar – ad koncertet, a fesztivál azonban ezzel nem ér véget. Este nyolctól elő a táncoscipőkkel, hiszen érkezik a lemezlovas Kevin Johnson, aki barátaival közösen zenei időutazásra, azaz egy hamisítatlan retró diszkóba hívja a bulizni vágyókat.

A belépés természetesen ingyenes, de érdemes szem előtt tartani, hogy a zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában