VIDOR

2021.09.02. 11:30

Az est, amikor mindenki táncol

Délután hattól az egész Kossuth teret lezárják: 20.30-tól Majka és Curtis adnak koncertet a VIDOR-on.

KM

Forrás: vidor.eu

Jön az idei fesztivál egyik legjobban várt estéje: ma 20.30-kor Majka és Curtis lépnek fel a VIDOR-on, s tekintettel az óriási érdeklődésre, délután az egész Kossuth teret lezárják – a kijelölt területre csak karszalaggal lehet belépni (szalagot a téren felállított regisztrációs pontokon kérhetnek azok, akiknek van védettségi igazolványuk).

Több tízmilliós nézettség

Majkát közel húsz évvel ezelőtt az egyik kereskedelmi csatorna valóságshow-jában ismerte meg az ország, s azt követően sem tűnt el: műsorvezetőként és Dopeman segítségével rapperként folytatta pályafutását. 2003-ban tagja lett Dopeman csapatának, a La Mafia Familiának, és Londonban rögzítette bemutatkozó lemezét, ami 2003-ban Az ózdi hős címmel jelent meg. A CD fél éven belül aranylemez lett, és Majka a Bravo Otto-díj-átadó gáláról a legjobb hazai rapper díjával térhetett haza. Egy évvel később jelent meg második albuma Történt, ami történt címmel. Az albumról négy kislemez jelent meg, a Tysonnal készült Tündi Bündi és a Mondd, ami fáj című dalokért VIVA Comet díjat kapott. 2007-ben jött a Húz a szívem haza című album, majd 2012-ben a 4., Belehalok címmel, melyen közreműködött BLR és Curtis is. A Belehalok 2012 márciusában került fel a YouTube-ra, és az év végére a legnézettebb magyar zenei videóklip lett több mint 24 milliós nézettséggel, azóta már több mint 68 milliós megtekintésnél jár. Nagyon népszerű a Pápai Joci közreműködésével készült Nekem ez jár című dal is, ami átlépte a 32 millió megtekintést. Ezt követően Majka főként Curtisszel dolgozott együtt. 2014-ben jelent meg a Csak te létezel című dal, amelyet eddig több mint 28 millióan néztek meg. Az Eléglesz című nótát Kollányi Zsuzsi közreműködésével készítette, ez 32 milliós nézettségnél jár. Sokan szeretik a Curtisszel készített dalt, a Supersonalt is, ami a Depech Mode „Personal Jesus” című dalának feldolgozása, és amit a világhírű angol együttes hozzájárulásával készítettek el.

Kétórás show

Hatalmas siker volt a 2017-es Mindenki táncol is, ami a maga 58 milliós nézettségével Majka egyik legnépszerűbb dala. 2018 nyarán jelent meg Majka és Curtis hatalmas sikert arató Füttyös című száma, melyben Király Viktor is közreműködik. 2018 augusztusában szétváltak Curtisszel, de 2019 őszétől újra együtt dolgoznak.

Ma este a Kossuth téren hatalmas show és különleges látvány várható, a közel két­órás műsor alatt a zenekar új énekesnője, Nika is közreműködik, az érdeklődők pedig valamennyi nagy slágert hallhatják.

A Pink & The Panthers este tíztől zenél


 

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

17 óra: Kicsibácsi, Kicsinéni, meg az Imikém, Nézőművészeti Kft. (Krúdy kamara)

19 óra: Lököttek, Karinthy Színház (nagyszínpad)

Kossuth tér

19 óra: Saya Noé-koncert

20.30: Majka & Curtis-koncert

VIDOR Kert

17.30: Lakatos Mónika és a Cigány Hangok-koncert

22 óra: Pink & The Panthers-koncert

23 óra: Dj Németi

Kossuth téri forgatag

16.30-tól: Duo trixx (stand-up

zsonglőr), Denis & Szulita (akrobaták), Kata & Márk (hulahopp), pantomimesek, élő szobrok

Hősök tere

15.30: Állat-világ-zene (Olajos Gábor)

16 óra: Cilike, a hiszékeny egérke (Tekergő Bábszínház)

Timpex Aréna

19.30: Kincsem, Nemzeti Lovas Színház

Krúdy Gyula Art Mozi

17.30: Rosa esküvője

BAKTALÓRÁNTHÁZA

Dégenfeld művelődési központ

10 óra: Kismalac és a farkasok (Kalamajka Bábszínház)

ROHOD

Mese-Vár Óvoda

10 óra: Cilike, a hiszékeny egérke (Tekergő Bábszínház) – zárt körű

TISZALÖK

Művelődési ház

10 óra: A madárijesztő (Burattino Bábszínház) – zárt körű


A magyar Lana Del Rey lép fel ma a kertben

Kőrös Mimi, művésznevén Saya Noé tanult hegedűn, fuvolán, de gitározott s énekelt is, míg végül ez utóbbi mellett tette le a voksát. Melankolikus, alternatív elektropopját hiphop- és trapritmusokkal, modern hangokkal fűszerezi, az Europavox nemzetközi portál a magyar Lana Del Reyként emlegeti.

Saya Noé
Fotó: vidor.eu

Bemutatkozó EP-jét, a Taboot 2020 decemberében követte az első nagylemez, a Museum of Sins. A beharangozó dalt, az Under The Rivert a Grammy-díjas producer, Matt Lawrence keverte, és számos európai rádió műsorában feltűnt. A 2021 májusában megjelent single, az Iodine klipjét a brit rendező, Adam Grasso készítette.

Különleges pillanat

A streamelés és a dalszerzés mellett az élő, zenekari koncertfelállás kialakításáról is szólt az elmúlt másfél év, élő koncertek híján nagyrészt kamerák előtt. Ennek a folyamatnak az egyik különleges pillanata volt a kibővített felállásban rögzített Petőfi TV Akusztik-koncert – ezt az egyedülálló koncertprogramot hozza el az énekesnő a VIDOR Fesztivál közönségének ma este.


A világzene legmagasabb foka

A világzene egyik legkiválóbb képviselője lép ma fel a fesztiválon: 17.30-tól Lakatos Mónika és a Cigány Hangok-koncert lesz a VIDOR Kertben.

Lakatos Mónika budapesti oláhcigány családban született, énekelni édesapjától s a közösség tagjaitól tanult. Az ország az 1996-os „Ki mit tud?” alatt ismerte meg, melyre tudta nélkül nevezték be, és amelyet első romaként nyert meg. 2004-ben alapította meg férjével, a nagyecsedi származású Rostás Mihály „Mazsival” a Romengo együttest, a zenekar pedig egyre népszerűbb lett itthon és külföldön egyaránt.

Lakatos Mónika és együttese a VIDOR Kertben ad koncertet

Fotó: vidor.eu

Életre hívta a Cigány Hangok együttest is, hogy a hagyományos oláhcigány zene egy másik, a gyors, lüktető, elsöprő lendületű arcát mutassa be, s hogy a ritmushangszerekre épülő többszólamú vokális zene őserejét a maga letisztultságában ismerjék meg a hallgatók. Mónikát tavaly óriási megtiszteltetés érte: a cigányok közül elsőként nyerte el a WOMEX életműdíját, ami a világzene legnagyobb kitüntetése.

Ez az ő útja

Amikor a díjról beszélgettünk vele, úgy fogalmazott: kettős identitása van.

– Oláhcigány és magyar vagyok egyszerre, amitől több vagyok, nem pedig kevesebb. Mind a kettő az enyém, mind a kettő egyformán igaz, mind a kettő az anyanyelvem. A díjnak azért örülök különösen, mert felhívja a figyelmet arra, milyen értékes a cigány zene, és arra is, hogy van helye a műfajok között.

Hozzátette: számára, számukra a zene nem csak az önkifejezés eszköze: azért is fontos, mert a segítségével hitelesen tudják átadni azt az örökséget, amibe beleszülettek, amiben felnőttek, s amiben élnek. Nem volt egyértelmű, hogy énekesnő lesz, de a családjában többen is zenéltek, és amikor egy pár lettek a férjével, aki az unokatestvéreivel több formációban is zenélt, már nem volt kérdés, hogy ez az ő útja.

Azt, hogy ez valóban így van, a fesztiválozók ma délután a VIDOR Kertben megtapasztalhatják.


Lelket simogató Illatszertár

László Miklós rendkívül népszerű, számtalan alkalommal, nagy sikerrel fel- és átdolgozott műve az Illatszertár, amit pénteken a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata mutat be, és amire van még néhány jegy.

A boldogság közelebb van, mint gondolnánk

Fotó: vidor.eu

A helyszín egy budapesti drogéria, amelynek alkalmazottai a boldogságot keresik, és nem is tudják, hogy az igazi szerelem közelebb van hozzájuk, mint gondolnák… Az érzelmes és nevettető történetet andalító dallamok, magyar költők verseinek zenés feldolgozásai teszik lelket simogatóvá, kiragadva a nézőket a mindennapokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában