Jánd

2021.09.08. 16:11

Könyvbemutató a Tiszán

A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei záróünnepségét Jándon, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kikötőjében található Csele kirándulóhajón rendezték meg.

Nádasi Zoltán

Az eseményen a szervező Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára, Bihari Albertné elmondta, hogy az ünnepi könyvhét célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése mellett az új olvasók szerzése is.

A házigazda nevében Szamos Ferenc osztályvezető köszöntötte a résztvevőket. Felidézte: a FETIVIZIG mindig szívesen patronálja azokat a megyénkben megjelenő műveket, amelyek szerzői e tájegység folyóit, vizeit is bemutatják az írásaikban.

A hatodik alkalommal megrendezett eseményen két kötetet mutattak be, mindkettőben találhatók a „legmagyarabb folyónkkal” kapcsolatos írások is. Az egyik Bodnár István költő, író, újságíró A Tiszától a tengerig című könyve. Eben a több mint száz évet felölelő kötetben a szerző többek között a gyermekkorának és a diákkori éveinek helyszíneire is elkalauzolja az olvasót. Ezek között megjelennek a tuzséri Tisza-partra tett emlékezetes családi kirándulások is, érthető tehát, hogy az író később egész életében hűségesen visszajárt kedvenc folyójához.

A másik kötet Kulcsár Attila Ybl-díjas építész, író Az ördög horkolva sem alszik című tárcát, glosszát és kisprózát tartalmazó műve volt. Ez könyv53 írását tartalmazza az élet sok szegmenséből. A vízre bocsátott falu című írásának témája az idén 20 éve történt, 2001 márciusi felső-tiszai árvíz volt, a 41-es főút átvágásának embert próbáló időszaka.

A könyvekre a szerzők ajánlásai mellett Illyés Péter előadóművész felolvasásai hívták fel a figyelmét. A programot tiszai népdalok közös éneklése is színesítette Antal Éva, Antal Krisztina és Ignácz Lászlóné vezényletével. A szerzők a helyszínen dedikálták is a könyveiket az érdeklődők számára, a rendezvényt egy hajókirándulás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában