A Kulturális Örökség Napjai

2021.09.17. 16:56

Tiszadada is várta a legnagyobb magyart

Kiállítással és egyéb rendezvényekkel emlékeznek meg a községben a gróf életéről és munkásságáról.

KM

Immár sokadik alkalommal csatlakozik Tiszadada a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvényhez, melyet ezen a hétvégén rendeznek meg országszerte.

Ebben az évben 175 éve annak, hogy gróf Széchenyi István, mint az országos közlekedés könnyítésére kinevezett bizottmány elnöke és a Tisza szabályozására alakult társulatok központi választmányának tagjai a Pannónia gőzhajóval Tiszadada partjaihoz értek. Azon jeles alkalomra a község akkori lakossága összegyűlt a folyó partján, és hangos éljenezés közepette éltette a legnagyobb magyart – olvashatjuk Káposztás István községi jegyző tollából, aki ezt 1846. július 22-én írta le a falu jegyzőkönyvébe.

Dokumentumok a múltból

– Mivel is tiszteleghetnénk jobban a legnagyobb magyar előtt, mint hogy bemutatjuk életét, munkásságát s mindazt, amit Tiszadada község is köszönhet neki – tájékoztatta szerkesztőségünket ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező.

– Szombaton délelőtt, szeptember 18-án 10 órától este 19 óráig várjuk az érdeklődő vendégeket a tiszadadai tájházban, ahol az állandó kiállítások mellett a látogatók az Országos Széchenyi Kör utazótablóin, valamint a Tisza szabályozásának egykori helyi dokumentumain keresztül ismerkedhetnek meg a legnagyobb magyar munkásságával, s dadai látogatásának emlékeivel.

Helytörténeti séták

– A történelmi tárlatot kiegészíti a helyi bélyeg– és éremgyűjtők anyaga, amelyen keresztül Széchenyi István megvalósult álmai – a lósport, a folyami hajózás, a kaszinók és a Magyar Tudományos Akadémia történetei – is megismerhetővé válnak.

– A 175 évvel ezelőtti esemény tiszteletére emlékbélyegző készül. A felnőtteknek szóló ismeretterjesztő anyagok mellett a gyerekekre is gondoltunk. A kisebbek hajómodelleket készíthetnek, a nagyobbak pedig megismerkedhetnek a kaszinók világával. Lesznek helytörténeti sétáink, amik 11, 15 és 17 órakor indulnak a tájháztól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában