Rákóczi Szövetség

2021.10.27. 20:00

A történelem útjain a Szent László-sok

Lelkes ifjúsági tagozata van Kisvárdán a Rákóczi Szövetségnek, meg is van ennek a pályázati eredménye.

MJ

Forrás: iskola

Gloria Victis! – Dicsőség a legyőzötteknek! Egy jelmondat, amely harcban elesett hősöket köszönt, egyben meghajlás mindazok előtt, akik áldozatai lettek a háborúknak. Ezzel a jelmondattal indította el a Rákóczi Szövetség az egyik legnagyobb és legismertebb ünnepségsorozatát 1992-ben. Köszönhetően a néhai tiszteletbeli és örökös elnökének, Halzl Józsefnek, aki 1956-ban a Műegyetem ötödéves hallgatója volt, a Gloria Victis 1956 az elmúlt évtizedekben valóságos fogalommá vált, s a név – ahogy a szövetség neve is – ma már egyet jelent a magyar fiatalok támogatásával.

Fotó: iskola

Kilenc sikeres pályázat

Egyébként a szervezet a legnagyobb magyar társadalmi ünnepekre – március 15-ére, június 4-ére és október 23-ára – egyaránt különleges programokat kínál a középiskolásoknak. Egyfelől megemlékezéseket rendez, másfelől ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódik a szervezet Diákutaztatási Programja. Az utóbbi célja, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a legfontosabb magyar történelmi emlékhelyekkel, ezáltal érzelmileg is közelebb kerülhessenek a nemzet sorsfordító pillanataihoz.

Mindezt azért is tartottuk fontosnak előrebocsátani, mert a kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola, Gimnázium és Technikum minden alkalommal az első és a legsikeresebb pályázók között van az év mindhárom időszakában. Legutóbb is 9 pályázatot nyújtottak be az október 23-ai diákutaztatásra, méghozzá eredményesen: az iskola 11 osztálya kereshetett fel különféle történelmi emlékhelyeket. Mint az intézmény vezetőjétől, Kaszásné Tóth Judittól megtudhattuk, a Rákóczi Szövetség – távolságtól függően – maximálisan 300 ezer forintos utazási támogatást nyújtott buszutanként. Voltak osztályok, amik a pénzből a fővárosba jutottak el, megnézhették a Terror Házát, a Parlamentet, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát vagy a Szent István-bazilikát. A 9-10. évfolyamosok a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvárián jártak és hajthattak fejet a 100. Országzászló előtt. Mások viszont Tokajba vagy Tarcalra kirándultak, az ottani emlékhelyekre.

– Bő két éve vagyok ennek az iskolának az intézményvezetője. Korábbi munkahelyemen, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban igazgatóhelyettesként a testvériskolai külkapcsolatokkal foglalkoztam, és a Rákóczi Szövetséggel tartottam a kapcsolatot. Örömmel tapasztaltam Kisvárdán, hogy a kárpátaljai diákok kezdeményezésére egyedül itt van a szövetségnek ifjúsági szervezete, és nagy lendülettel láttunk munkához a gyerekekkel és a kollégákkal közösen.

A tizedik lehetőség

Először Nagyváradra és Szatmárnémetibe jutottunk el október 23-a alkalmából, illetve a szatmári emlékhelyeket kerestük fel az ünnepnapon és az azt megelőzőn. A rá következő március 15-éhez kapcsolódóan már Besztercére készültünk, de beütött a pandémia. A szövetség gyorsan reagált, és a külföldre szóló utaztatást átformálták belföldire. Tavaly már lehetett utazni, 4 osztály el is indult a Recsk–Gyöngyös, illetve a Recsk–Eger útvonalakon. Ez tehát az előzmény, most viszont, a megnyert 9 pályázatunk mellé volt egy 10. is, a Gloria Victis 1956, amit be sem kellett nyújtanunk, mert meghívásos volt. Ha ezt nem számoljuk, összesen mintegy 1,8 millió forintos támogatást sikerült útiköltségre elnyernünk. Budapesten egyébként nem csak az útiköltséget állta a szervezet. Elvittek sétahajózásra a Dunán, illetve a Műegyetem Bem téri megemlékezésén és fáklyás felvonuláson is részt vehettünk. Körülbelül 2000 védettségi igazolvánnyal rendelkező középiskolás és pedagógusaik élvezhették a szövetség vendégszeretetét. Találkoztunk határon túliakkal, beszterce-naszódi ismerősökkel, de volt vajdasági iskola, ahonnan a diákok például a Parlamentbe kaptak belépési lehetőséget. A mi negyvenfős csoportunk másokkal együtt a diákok körében népszerű Margaret Island-koncerttel zárta a napot. A felsoroltak nyilván mind-mind súlyos összegekbe kerültek a szövetségnek, ezért is köszönettel tartozunk Csáky Csongor elnöknek, hogy dicsőséget hirdetve emlékezhettünk – nyilatkozta az intézményvezető.

A fáklyás felvonulásra várakozva
Fotó: Iskola

Másoknak is ajánlják

– A pályázatot természetesen nem csak olyan intézmények nyújthatják be, ahol a szövetségnek van ifjúsági szervezete. Ajánljuk tehát mindenkinek a részvételt, hiszen nem jelent nehézséget az űrlapok kitöltése. A pénzt egyébként nem hozzánk utalják, hanem azoknak az utaztatóknak, akik a buszokat biztosítják. Nekünk a végén csupán annyi kötelezettségünk marad, hogy megírjuk a szakmai beszámolóinkat. Egyébként a tanulóink azóta is emlegetik, hogy az utazás során szerzett élményeknek még mindig a hatása alatt vannak, és úgy vélem, ezek a kötődések a legfontosabbak tette hozzá Kaszásné Tóth Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában