Miskolc

2021.10.23. 14:00

Jubilánsok a Rákóczi-házban

A trianoni sokk utáni évben a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola művésztelepeként jött létre.

GB

– 100 éves a Miskolci Művésztelep címmel jubileumi kiállítás nyílt a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. A Sümegi György művészettörténész által napokban megnyitott tárlatot rendező kurátor, Pirint Andrea így ír a centenáriumát ünneplő alkotótelep történetéről: „Száz évvel ezelőtt egy régi álom vált valóra: a város a hazai képzőművészeti élet jelentős vidéki központja lett... Jelentős változások történtek az idők során, de mindmáig az alkotómunkát szolgálja.

A kiállítás a művésztelep legelső periódusát állítja fókuszba. Az intézmény hivatalos formában az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola művésztelepeként jött létre, s ekként működött három évtizeden át. Fenntartója a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium, az ingatlan tulajdonosa a Magyar Királyi Kincstár volt. Ez idő alatt kiemelt szerepet töltött be a hazai művészképzésben.

1932-től a főiskola egyetlen állandó művésztelepe maradt, ahol a növendékek nyári gyakorlatukat végezhették. Kapuja ugyanakkor a helybéliek előtt is nyitva állt, ösztöndíjas műtermeiben egész éven át alkotómunka folyt. Miskolc város vezetése kezdettől pártfogolta az intézmény ügyét; fenntartása érdekében komoly áldozatokat hozott.

Az első évtizedekben elért eredmények egészen jelenünkig hatnak. Miskolcon a hazai felsőoktatásban hittel tanított festői minőség vert gyökeret, megváltozott a művészet szerepéről való gondolkodás, megerősödött a képzőművészet mecenatúrája, fejlődött a közízlés.”

Fejedelmi látogatás

A Széchenyi utcán található egykori barokk kúria volt Miskolc első emeletes háza, melyet Dőry Ferenc kereskedő építtetett az 1650-es években.

A kúria és II. Rákóczi Ferenc neve a fejedelem látogatásai nyomán fonódott össze.

II. Rákóczi Ferenc kétszer vendégeskedett Miskolcon, 1706-ban pedig itt a Dőry-kúriában rendezte be főhadiszállását.

 

Címkék#Miskolc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában