Móricz Zsigmond Színház

2021.10.16. 20:00

Keresik a dicsőt, az égi szépet

Az önálló társulat megalapításának évfordulóját ünnepli a színház.

SZA

Jelenet a Csongor és Tünde című előadásból – a fotó 1981. október 18-án jelent meg

Forrás: KM-reprodukció

Fontos, különleges a ma esti premier a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban: nemcsak a Kurázsi mama és gyermekei bemutatójának szól majd a taps, de két jeles jubileumnak is. Tavaly volt 30 éve, hogy a főszereplő, Pregitzer Fruzsina Nyíregyházára szerződött, az önálló társulatot pedig negyven éve alapították meg.

Négy évtizeddel ezelőtt, 1981. október 17-én 18 óra 45 perckor felgördült a függöny, másfél perccel később pedig elhangzott Csongor első mondata. És ahogy Vörösmarty hőse elindult, hogy megkeresse „a dicsőt, az égi szépet”, úgy indult el a színház is, ugyanezekért a célokért. – Jelentős pillanat ez Szabolcs-Szatmár megye, Nyíregyháza, s az egész ország kulturális-szellemi életében: annak lehetünk részesei, hogy húsz esztendő óta a fővároson kívül első ízben gördül fel új színház, új társulat függönye – ezt mondta negyven évvel ezelőtt Tóth Dezső művelődési miniszter-helyettes. Hozzátette: ezzel megnyílik a jövő, kezdetét veszi a színház holnapja – az ünnepi alkalmat a művészi munka sohasem szürke, sohasem hétköznapi folytonossága váltja fel. Azt kérte, hogy a színház a régió szellemi örökségének jegyében alkosson, soha ne felejtse, hogy Bessenyei György, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula és Váci Mihály szülőföldjén tesz eleget hivatásának.

Az azóta eltelt négy évtized közel felét töltötte a ­teátrumban Kirják Róbert, a színház igazgatója: áp­rilisban lesz húsz éve, hogy itt ­dolgozik. Azóta nemcsak az ő fela­datköre és ezzel együtt a ­felelőssége változott, de a színházé is. Számos kul­turális intézményt – Bencs-villa, Szindbád rendezvénytér, Rózsakert Szabadtéri Színpad – működtetnek, évről évre megszervezik a VIDOR Fesztivált is, ő pedig tudja: az elődei szellemiségét követve kell irányítania a színházat, a nézők megelégedésére.

Új kihívások

– Az elmúlt években folyamatosan nőtt a bérleteseink és a nézőink száma, a szakma elismerte az itt folyó, magas színvonalú munkát, ám a járvány visszavetett bennünket. Ezért most új kihívásokkal kell szembenéznünk: egyrészt vissza kell csábítanunk a régi nézőinket, másrészt újakat is be kell csalogatnunk a színházba. Ehhez a feltételek adottak, hiszen kiváló színészeink vannak, és az ország legjobb rendezői érkeznek hozzánk. A mi feladatunk az, hogy olyan előadásokat állítsunk színpadra, hogy ha valaki egyet megnéz közülük, a többire is kíváncsi legyen. Szeretnénk az intézményeinket még vonzóbbá tenni, hogy a kultúra újabb és újabb szeletét mutathassuk meg az itt élőknek. A sikeres, jól bevált repertoáron nem változtatunk és az utóbbi években megszokott minőségből sem engedünk – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában