Tuzsér

2021.10.20. 12:56

Rajzpályázat is a jubileumra

Lónyay Menyhért szerteágazó munkásságát szeretnék széles körben bemutatni.

MML

A kastély a felújítása után a Lónyay Örökség Központnak adhatna majd helyet

Forrás: Csutkai Csaba

Fotó: CSABACSUTKAI

A nemesi családok sok államférfit, politikust adtak hazánknak, így volt ez a Lónyayak esetében is. Lónyay Ferenc II. Rákóczi Ferenc fejedelem főhadbiztosa volt, Lónyay János Mária Terézia nemesi testőrségében szolgált, a leszerelése után ő építtette a mostani kastély elődjét Tuzséron. A legnagyobb rangot, dicsőséget gróf Lónyay Menyhért vívta ki, akinek 2022. január 6-án lesz a születésének kétszázadik évfordulója.

– Nagy formátumú politikus volt Lónyay Menyhért, nagy ívű karrierrel szolgálta Magyarországot. Már fiatalon Bereg vármegye követeként politizált az országgyűlésben. Részt vett a szabadságharcban, a bukás után önként vállalt száműzetésbe vonult. Miután kegyelmet kapva hazatért, a kijelölt kényszerlakhelye Tuzsér lett – idézte fel Lónyay Menyhért életét Klicsu Ferenc, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke, a település alpolgármestere.

A pályafutása csúcsa

– A teljesség igénye nélkül hadd utaljak tisztségeire. A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, később elnöke lett, rábízták a Nyíregyháza–Ungvár vasútvonal megépítését, nagy szerepet játszott a térség Tisza-szabályozásában. Az Andrássy-kormány pénzügyminisztere, majd az Osztrák–Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere volt. Ferenc József királytól munkássága elismeréseként grófi címet kapott 1871 augusztusában. Pályafutása csúcsa, amikor a Magyar Királyság miniszterelnöke lett. Ezt a hatalmas életművet, szellemi örökséget a jubileum alkalmából a nagy nyilvánosságnak is szeretnénk bemutatni. A szervezésbe bevonjuk mindazokat a településeket határon innen és túl, amelyek szoros kapcsolatban álltak a Lónyay családdal: Deregnyő (Felvidék), Beregsom (Kárpátalja), Tuzsér, Lónya, Bodrogolaszi, valamint a megyei önkormányzat is részese az együttműködésnek a közalapítványunkkal együtt.

– Életéről, munkásságáról konferenciákat, előadásokat tartunk, kiállításokat rendezünk, kulturális eseményeket, fesztiválokat szervezünk, szobrokat szeretnénk állítani, emléktáblákat avatni, de terv egy park létrehozása is – folytatta Klicsu Ferenc.

Szabadon választott technika

– Szeretnénk felhívni a figyelmet a Lónyay család épített örökségeire, a kastélyokra is. Szeretnénk állami támogatással felújíttatni a tuzséri kastély központi épületét, ami aztán a Lónyay Örökség Központnak adhatna otthont.

– A programsorozat nyitányaként képzőművészeti pályázatot hirdettünk Mit jelent nekem a Lónyay név? címmel alsósok, felsősök és középiskolások számára. Az alkotások szabadon választott technikával készülhetnek A/4-es méretben, a beadási határidő október 31. Bővebb információt a www.lonyay200.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában