ősbemutató

2021.10.20. 08:57

Szindbád: Latinovits is eljött az ősbemutatóra

Kereken fél évszázaddal ezelőtt Nyíregyházára látogatott a „Színészkirály”.

KM

Latinovits Zoltán a nyíregyházi delegáció gyűrűjében

Forrás: Elek Emil

A nyíregyházi Krúdy mozi 1971. október 20-án nem mindennapi esemény színhelye volt. Több mint egy hónappal az országos vetítés előtt itt tartották a Szindbád ősbemutatóját. A vetítés előtt a film alkotói, köztük a rendező, Huszárik Zoltán és a főszereplő, Latinovits Zoltán ellátogattak az író szülőházához. Természetesen a Kelet-Magyarország is ott volt, és beszámolt a filmtörténeti pillanatról.

Koszorúzás, majd vetítés

„Szerdán délután koszorúzási ünnepséget rendeztek Nyíregyházán, Krúdy Gyula Vöröshadsereg út 8. szám alatti szülőházánál. Az ünnepségen részt vett Ekler György, a megyei pártbizottság titkára, Gyuró Imre, a megyei tanács elnökhelyettese, Szemerszki Miklós, a városi pártbizottság titkára, dr. Ördögh János, a városi tanács elnökhelyettese, valamint Krúdy Zsuzsa, az író leánya és a Szindbád című film ősbemutatójára érkezett főszereplők: Latinovits Zoltán, Dayka Margit, továbbá a film rendezője, Huszárik Zoltán.”

Elek Emil ötven évvel ezelőtt megjelent fotóján Latinovits Zoltán jobbján Katona Béla főiskolai tanár méltatja Krúdy munkásságát.

Ma már klasszikus

A filmről az első kritikát Katona Béla írta. A Kelet-Magyarországban megjelent cikkét így fejezte be: „Hogy milyen lesz a mű közönségsikere, még korai lenne találgatnunk. Annyi azonban máris bizonyos, hogy Huszárik és Sára (Sára Sándor operatőr – a szerk.) alkotása nemcsak a filmművészetnek, hanem Krúdy írásművészetének is sok új hódolót szerez.”

A nyíregyházi születésű író művei tagadhatatlanul népszerűek ma is, a Szindbád pedig a magyar filmművészet egyik nagy klasszikusává vált, amihez nagyban hozzájárult Latinovits Zoltán felejthetetlen alakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában