Hősök

2021.10.21. 08:24

Végleg eltűnt a lófarkas zászló

Ne felejtsük el Buda „visszavívásának” hőseit!

Dr. Erdélyi Iván

Benczúr Gyula: Buda visszafoglalása

Forrás: KM-archív

Augusztus 29-én emlékeztünk a mohácsi csatára. Ez az időpont korábban a törökök szerencsenapja volt: Szulejmán szultán vezetésével 1521-ben ekkor foglalták el Nándorfehérvárt, és 1541-ben szintén augusztus 29-én szállták meg kardcsörrenés és puskalövés nélkül a fővárost.

Európa fellélegzett

Ezzel a magyarság elvesztette önálló államiságát. Buda visszavívása csak 145 év múlva történt meg, amikor a megerősödő Habsburg-abszolutizmus az akkor még keresztény Európa támogatásával megkezdte a török kiűzését. A keresztény világ szinte lélegzetét visszafojtva várta a híreket, és nagy örömmel fogadta az eseményt. Négy nappal a törökök szinte misztikusan ünnepelt győzelmeket hozó évfordulói után, 1686. szeptember 2-án Buda „tornyairól” végleg lekerült a lófarkas zászló.

Nem ünnepeljük ezt a napot, pedig egy hosszú török- ellenes háború fontos és győztes állomása volt ez főleg a magyarság, de a keresztény világ számára is. A hosszú, már a mohácsi csata előtt jóval korábban elkezdődött háború fő terhe egészen Buda felszabadításáig hazánk vállára nehezedett. Történetírásunk és Balassi Bálint 1589-ben írt sorai is ezt bizonyítják: „Ó, én édes hazám, te jó Magyarország, Ki kereszténységnek viseled paizsát...”

Elősegítette a győzelmet

Buda visszavívása 1686-ban azonban főleg a császári hadsereg sikere lett. A bécsi udvar mellett XI. Ince pápának is nagy érdeme volt ez a keresztény haditett, mert ideológiai, diplomáciai és főleg pénzügyi támogatása nagyban elősegítette a győzelmet.

- Dr. Erdélyi Iván -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában