Mozi

2021.11.11. 18:17

Európa újra mozizni megy

Három premier előtti vetítéssel várják az öreg kontinens művészfilmjeinek szerelmeseit.

KM

Nowhere Special

Hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 14-én, vasárnap 38 ország több mint hétszáz művészmozijában rendeznek meg.

A Krúdy mozi is csatlakozott

A programhoz csatlakozó filmszínházak – köztük huszonöt magyarországi – fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítésével várják a közönséget. A hazai kínálatban Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott, izgalmas új európai és magyar alkotások szerepelnek, a drámától a thrilleren és romantikus sci-fi-vígjátékon át a restaurált hazai filmklasszikusokig a legkülönbözőbb műfajokban, amelyeket hetekkel-hónapokkal az országos bemutató előtt láthat a közönség.

A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi ebben az évben is csatlakozott a rendezvényhez: vasárnap a filmrajongók három olyan alkotást láthatnak, amik csak december második felében kerülnek a hazai mozikba. A vetítéssorozat 16 órakor a Mese a barátságról című francia filmdrámával kezdődik. A történet szerint két házaspár évek óta tartó barátságát megrengeti a hír: Léa, aki négyük közül eddig a legvisszafogottabb volt, titokban regényt írt. A könyv hirtelen a bestsellerlisták élére kerül, és hatalmas sikert arat. Az ünneplés helyett azonban a féltékenykedés és intrika veszi át a főszerepet, és megkérdőjeleződik a barátság is. Vajon az egyik ember sikere és boldogsága keserűséget okoz a másiknak? A film végén erre a kérdésre is választ kaphat a Krúdy mozi közönsége.

Szívbemarkoló és felemelő

Én vagyok a te embered – a német romantikus sci-fi-vígjáték főhőse, Alma a berlini Pergamon Múzeumban dolgozik ókorkutatóként. A főnöke egy nap behívja magához és alkut ajánl: arra kéri a nőt, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. Alma vonakodva fogadja el a megállapodást, és végül hazaviszi a sármos, brit akcentussal beszélő robotot, Tomot, akinek egyetlen célja van: boldoggá tenni Almát. Minden vélt kívánságát lesi, rózsaszirmos, illatgyertyás fürdőt készít neki, szín szerint rendezi a könyvtárát, és pezsgős reggelivel várja. A nő viszont nem olyan férfira vágyik, aki mindenben kiszolgálja, és szeretne minél előbb megszabadulni az idegesítő Tomtól. A robot azonban gyorsan tanul, hamar képes lesz nemet mondani, és a készséges szolgából autonóm személyiséggé kezd válni. A közeli jövőben játszódó filmet 17.50-től tűzték műsorra.

Az Európai Art Mozi Nap zárófilmje Az örökbeadás című olasz dráma. A harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, John a lehető legtöbbet szeretné a kisfiának nyújtani. Amikor a férfi megtudja, hogy egy betegség miatt csupán néhány hónapja van hátra, kétségbeesetten próbál új szülőket találni, hogy biztosítsa a gyermeke jövőjét. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből.

A filmekre egységesen 900 forintért lehet jegyet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában