Könyv

2021.11.07. 13:00

Magyarságtudatunk alapkövei

Ez a könyv a szülőföldhöz szorosan kapcsolódó ismereteket rendszerezi.

GB

– A Hungarikumok és nemzeti értékvédelem címmel idén megjelent egyetemi tankönyv a magyar felsőoktatásban elsőként próbálja meg összefoglalni és értékelni a magyarságtudat fenntartásának szükségességét, jelentőségét, módszertanát és törvényi kereteit.

A magyar irodalom, a magyar előadó- és képzőművészet, a magyar sport, a magyar konyha, a régi és új keletű magyar hagyományok, a magyar történelem és a magyar táj ismerete egyúttal hazaszeretetünk és nemzetállami létünk tartóoszlopa, vallja a könyv szerzőpárosa.

„Beégetésre” méltó

Aki megismeri, megszereti és védi hazáját, beleértve szülőföldjének, szülővárosának, falujának természeti, gazdasági, társadalmi és kulturális értékeit, az – a tudatalatti legújabb agybiológiai kutatási eredményei szerint – szükségszerűen kreatív személyiséggé válik, vesse az élet a Föld bármely tájára is. Magyar agykutatók mutatták ki Freund Tamás MTA elnök irányításával, hogy a szülőföldünkhöz köthető ismereteket tudatalattink úgy értékeli, mint a tudatba való „beégetésre” méltó tudást, feltéve, ha azt interaktívan, érzelmeket kiváltó motivációval szerezzük meg. A tudás a tudatban rögzített építőkockákból áll, és hasonlít a legózáshoz: akinek kevés építőeleme van, szerény formákat tud építeni; akinek sok, az szabad utat engedhet fantáziájának. Minél több a tudatunkban így – a tudatunktól függetlenül, a tudatalattink döntése nyomán – rögzülő memóriaegység, annál kreatívabb személyiséggé válunk. Mindezekről részletesen beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott egyik – a közösségi médiában is „nagyot ment” – előadásában a mű egyik szerzője, Tózsa István professzor.

A könyv érinti a magyar országérték, országmárka mérésének módszereit; a magyar nemzeti értékek körét, s azok gyakorlati hasznosításának lehetőségeit úgy az önkormányzati feladatellátásban, mint az államigazgatásban; valamint a helyi identitástudat erősítésének módszereit. Egy esettanulmány mutatja be a magyar bor márkaépítését és piaci pozicionálását. A mellékletben szerepel a 2021-ig hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek bemutatkozása, és a nemzeti kincsek védelmének társadalmi jelentősége, programja, valamint a vonatkozó jogszabályok és eljárásjogi dokumentumok gyűjteménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában