cantemus

2021.11.09. 14:00

Mintha függöny alól énekeltek volna (videó)

Spanyolországban a minisztérium nem engedte meg, hogy maszk nélkül énekeljenek a kórusok.

MML

Fotó: inigo_ROYO_657773829

Több évtizede járja a nagyvilágot a Cantemus Gyermekkórus Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. Az utazások során számos élménnyel és kalanddal lettek gazdagabbak a fiatalok, azonban a napokban a spanyolországi Tolosában olyan kihívás várt rájuk, amilyennel eddig még soha nem találkoztak: a koronavírus-járvány elleni védekezésként a nemzetközi kórusversenyen maszkban kellett énekelniük.

– A világ kórusversenyei közül hat olyan kiemelkedő megmérettetés van, amelyeken Európa-nagydíjat is szoktak átadni a legkiemelkedőbb énekkarnak. E nemzetközi versenyek közé tartozik például a debreceni, de kiemelkedő fontosságú a baszkföldi Tolosa rendezvénye is. A spanyol városban ötvenkettedik alkalommal rendezték meg a versenyt igen nehéz körülmények között – elevenítette fel az előzményeket az énekkar vezetője.

Visszaléptek a gyermekkarok

– Két esztendővel ezelőtt megkerestek a szervezők bennünket, hogy a Cantemus Gyermekkórus vegyen részt ezen a versenyen. Korábban voltunk ott többször is. A Cantemus Gyermekkórus mellett szerepelt már a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, sőt a Banchieri Énekegyüttes is, díj nélkül soha nem tértünk haza. A meghívás úgy szólt, hogy a világ és Spanyolország legjobb gyermekkarait hívják meg. Beneveztünk, de jött a járvány, és elmaradt a verseny, majd a rá következő évben sem tudták megtartani. Amikor újra megkerestek bennünket, megtudtuk, hogy a korábban benevezett gyermekkarok lemondták a fellépést, de nagyon szeretnék, ha legalább mi elmennénk. Végül az idei tolosai versenyen a nyolc együttes közül hét felnőtt vegyes kar volt, s mi voltunk az egyetlen gyermekkar.

– Tudtuk, hogy nem leszünk egyenlő partnerei a felnőttegyütteseknek, de mivel olyan jók szoktak lenni a körülmények, úgy gondoltam, hogy a Covid-járvány okozta kényszerszünetből úgy lehet a legjobban kikecmeregni, ha részt veszünk egy ilyen nemzetközi megmérettetésen. Olyan intenzív munkára és nagyfokú koncentrációra kényszerít bennünket, ami még a járvány előtti időszakban volt a gyermekkórusra jellemző. A fiatalok lelkesek voltak, s a bő hónapos felkészüléssel megpróbáltunk visszakapaszkodni a szokásos Cantemus-színvonalra.

Éneklés utcán, tengerparton

– Nem volt egyszerű, mert a járvány megritkította a mi sorainkat is. Ez jól érződött a Pro Musica Leánykar tagságában, többen abbahagyták az énekkari munkát. Újoncokat avatva nagy bizalommal és hittel kezdtük el a felkészülést. Amikor elutaztunk, még nem volt készen az énekkar, de a verseny előtt még énekelnünk kellett több koncerten, így volt lehetőség finomítani a hangzáson.

Hogy minden lehetséges körülményre felkészüljenek, a verseny előtti napokban énekelt a kórus utcán és tengerparton is, hogy kipróbálják a hangzást. Egyre jobban teljesített az énekkar, azonban a sorozatterhelések – esti koncertek, sok utazás, korai kelés, későn fekvés – megviselte a fiatal szervezeteket, a verseny előtti napon megrendezett hangversenyen heten nem énekeltek rosszullét miatt. Szerencsére másnapra, a versenyre mindenki meggyógyult, így teljes létszámban állhatott színpadra a gyermekkar.

– A hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, a versenyre nagyon jól összeállt az énekkar. A nyíregyházi közönség hozzászokott már a magas színvonalhoz, de az igazi csúcsteljesítményt ritkán hallhatják a zenebarátok, például amikor hazaérkezünk Japánból. A hosszabb együttlétnek és a sok szereplésnek köszönhetően ugyanis olyankor nagyon egységes az énekkar. Ezt éreztem Tolosában is, nagyon jó kórus állt ki a színpadra – mondta a karnagy.

Nem volt benne átütő erő

– Elégedett voltam a lányokkal, a közönség ünnepelt bennünket, több kórus is gratulált, hogy tévéfelvétel-minőséget produkáltunk. Aztán kaptuk a jelzést, készüljünk a folklór kategória eredményhirdetésére, mert harmadikok lettünk. Szakmai szempontból a gyermekek voltak a legjobbak, a zsűrinek azonban nem ez volt a véleménye.

– Korábban is tapasztaltam már: fenn akarják tartani a kóruséneklés hőfokát, ezért a hazai énekkarok kerülnek befutó helyre. A szervezők kérték az egészségügyi minisztériumtól, hogy maszk nélkül lehessen énekelni, de nem engedték meg. Így olyan lett a koncert, mintha függöny alól énekelnének az együttesek. Mindez rányomta bélyegét a produkciónkra is. Hiába volt egységes és szép a leányok éneke, nem volt benne annyi átütő erő, mint ha maszk nélkül énekelnének.

Borítókép: Szereplés közben a Cantemus Gyermekkórus tagjai | Fotó: versenyiroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában