Nyíregyháza

2021.11.20. 14:48

„Ötvenhat – nekem ez máig is a csoda”

Az 1956-os forradalom kivégzett védelmi miniszterének története a Szindbádban.

KM

Egy rendkívül különleges és erőteljes előadást láthat november 24-én, szerdán 19 órától a Szindbád közönsége: a Mindenki című Oscar-díjas és a számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett Egy nap főszereplője, a 2017-es és 2019-es Magyar Filmhét legjobb színésznője, Szamosi Zsófia Pali című mono­drámájával érkezik a megyeszékhelyre.

Szamosi Zsófia az előadás egyik jelenetében | Fotó: a színház

Az 1956-os for­radalom Nagy Imrével együtt kivégzett védelmi minisz­tere, ­Maléter Pál és a 2019-ben 87 évesen elhunyt öz­vegye, Gyenes Judith tragikus, mégis melegséggel, humorral teli történetét tárja a ren­dezvénytér nézői elé. A darab egyúttal első kézből számol be a magyar közelmúlt egyik legfényesebb pillanatáról is.

Az egyszereplős előadás tizenöt órányi mélyinterjú és egyéb kiegészítő doku­mentumok alapján készült. Egy ember személyes történetén keresztül láttatja a forradalmat néhol drámaian, néhol fanyar humorral vagy éppen édes-bús megvilágításban.

Szamosi Zsófia több éve játssza sikerrel Budapesten Maléter Pálné életmonológját, mely 2020-ban elnyerte a legjobb monodráma díját a MOSTfeszten.

Gyenes Judith a vele ­készült beszélgetés során így fogalmazott: „Ötvenhat – ­nekem ez máig is a csoda. Ami az életemben a csúcs volt, az emberhez méltó. ­Furcsa, hogy ezt így ­mondom, ­hiszen akkor én nagyot ­vesztettem, a legnagyobbat, amit ember veszíthet. Én akkor mindent elvesztettem! Mégis úgy gondolok vissza rá, hogy gyönyörű volt.”

Még lehet regisztrálni

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni online, a Móricz Zsigmond Színház honlapján lehet az űrlap kitöltésével, személyesen a jegyirodában (Színház utca 2.), valamint telefonon a 42/ 873-550-es számon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában