Nyíregyháza

2021.11.05. 15:54

Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szentkorona vármegyéi

Rendkívüli tárlat érkezett Nyíregyházára, a vándorkiállítás egy hároméves egyedülálló projekt eredménye, amely a trianoni sorstragédiára emlékezik. A kiállítás Kovach Anton festményein keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeközpontjait. Egy ezeréves királyság életébe enged bepillantást a kiállítás, a 64 képből álló tárlatot pénteken nyitották meg ünnepélyesen a Váci Mihály Kulturális Központban.

Dr. Seremet Sándor, a Kárpátaljai Szövetség főtitkára elmondta, ezzel a monumentális projekttel szeretett volna csatlakozni a centenáriumhoz a határon túli szervezet. A rendezvényen Grezsa István miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a képek nem csak a dicső múltról szólnak, hanem közös jövőnkről is.

Művészeti értelemben is egy nagyszabású vállalkozás ez a tárlat, a művész fajsúlyos döntéseket hozott, amikor elment egy-egy történelmi városba és kiválasztotta a helyszíneket, művészi érzékkel emelte ki a lényeges elemeket, a helyszín attribútumait. Mindez nagyon jól sikerült, a könnyed, impressziókra hagyatkozó stílus fantasztikusan kirajzolja, milyen évszakban, milyen magassági viszonyokban, fényviszonyokban festette meg az alkotó a városrészletet, amelyen templomokat látunk főként, de itt-ott montázsszerűen áll össze a kép – emelte ki Feledy Balázs művészettörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában