Nyíregyháza

2021.12.13. 07:00

Adventi kalendárium a skanzen ablakaiból

Karácsonyig megismerkedhetünk a múzeumfalu épületeivel.

KM

A pócspetri nádfedeles ház ablakán is beleshetünk | Fotó: múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfaluban akkor sem áll meg az élet, ha éppen nem fogad látogatókat. A nyíregyházi skanzen munkatársai már a tavaszi nyitásra készülnek, a munkálatok részleteibe bepillantást engednek közösségi oldalaikon. Így a múzeumfalu követői végigkísérhetik az új, megyénk értékeit bemutató állandó tárlat születését, első kézből értesülnek olyan apróságnak tűnő, mégis fontos mozzanatairól, mint hogy nádtetőt kap a szekérszín. 

Minden napra egy ablak 

A virtuális közösség mindemellett együtt hangolódhat az ünnepre a szabadtéri néprajzi múzeum dolgozóival, akik az idén rendhagyó adventi kalendáriumot készítettek: karácsonyig mindennap feldíszítik valamelyik épületük ablakát fenyőgallyal, almával, dióval, gyertyával, és a fotóval együtt a lakóház, porta történetét is megosztják az érdeklődőkkel. 

A múzeumfalu munkatársainak köszönhetően be­tekint­hettünk már többek között a tiszabecsi, a jánkmajtisi, a nagyhódosi, a besztereci és a pócspetri ház egykori lakóinak mindennapjaiba. Mint az a skanzen Facebook-oldalán is olvasható, az adventi naptár története több mint száz évre nyúlik vissza. Elsőként egy német édesanya készített ilyet a kisfiának, hogy megkönnyítse számára a karácsonyi várakozást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában