FILM

2021.12.28. 20:00

Aki elvezeti a nézőket a kulisszák mögé

Vágó Gyula a legújabb magyar családi film werkfelvételeit készítette.

VNA

Dobó Kata, a film rendezője és Vágó Gyula

Forrás: VÁGÓ GYULA ARCHÍVUMA

Amikor egy film felkelti a nézők érdeklődését, mindig izgalmas, ha egy kicsit beleshetnek a kulisszák mögé, lehull a lepel egy-egy trükkről vagy tervről, és szerepeiken kívül, önfeledt pillanatokban is láthatják a színészeket. Ezeket a mozzanatokat nem láthatnánk a werkoperatőrök nélkül. Az El a kezekkel a Papámtól! című, Dobó Kata rendezésében készült családi mesefilm kulisszatitkait bemutató werkfelvételeken a nyíregyházi operatőr, Vágó Gyula is dolgozott – élményeiről és emlékeiről lapunknak mesélt. 


– A forgatás 49 napig tartott, én tíz forgatási napot dolgoztam a stábbal. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy reggel 8-tól délután 5-ig, 6-ig készítettük a werkfelvételeket, de a színészek sokkal tovább dolgoztak – mondta el a munkáról Vágó Gyula. – Gyakran napi 12 órán át is eltartottak a felvételek, kivéve a gyerekszereplőknek, hiszen ők maximum 6 órát dolgoztak velünk egy nap. Egy nagyon kedves, igazi emberekből összegyúrt csapatot ismerhettem meg, és fantasztikus volt egy ilyen nagy költségvetésű mozifilm készítésében részt venni. 


– Felemelő élmény volt látni, hogyan áll össze egy ilyen hatalmas produkció több tucat ember összehangolt munkájával – tette hozzá. – A Covid-járvány sajnos a forgatást is nehezítette. Bizonyos helyzetekben, például amikor egy igazán különleges helyszínen, a noszvaji barlanglakásokban forgattunk, nem volt egyszerű maszkban dolgozni, azonban ennek ellenére is nagyon szigorúan be kellett tartanunk minden szükséges járványügyi előírást, és akár a forgatás is leállt volna, ha a stábtagok egészségének megőrzése úgy kívánja. 

Az operatőrt lenyűgözte a technikai felszereltség


Igazi csapatmunka 


Gyula amellett, hogy a kamerájával és a drónnal azon volt, hogy elkapja a legjobb pillanatokat a kulisszák mögött, a művészekkel is készített interjúkat. Mindezeket az El a kezekkel a Papámtól! közösségi oldalain láthatja a közönség, a néhány perces videókból összeállított, Storytime címre keresztelt werksorozatban. 


– Számomra lenyűgöző volt az a technikai felszereltség, amivel a forgatáson találkoztam. Például ott láttam életemben először egy olyan nagy méretű drónt, ami 40-50 kilogrammos súlyt is elbír, és egy hatalmas filmes kamerát emelt a levegőbe – mesélte a szakember. – Mindig voltak nehézségek, de a stábtagok kiválóan leküzdötték az akadályokat. Dobó Kata mellett volt egy társrendezője is a filmnek, Gulyás Buda. Míg Kata inkább a film érzelmi oldalával foglalkozott, addig Buda a technikai kérdésekkel, és nagyon komoly összhangban dolgoztak együtt. A stábtagok közül nagy hatással volt rám a film operatőre, Reich Dániel, amiért kimagasló képi világot teremtett meg. 

A járvány miatt maszkban kellett forgatni


Nagyszerű művészek 


Az operatőr arról is mesélt, hogy egy nagyon fegyelmezett, szigorú munkaként kell elképzelni egy filmforgatást, ami a werkfelvételen dolgozó munkatársaktól is fokozott figyelmet igényel. Egy meghatározott időbeosztás alapján készítette az interjúkat a művészekkel, közben pedig akár szünet vagy próba volt, vagy esetleg már elhangzott, hogy „csapó”, akkor is készen kellett állni a munkára. 


– A gyerekek nagyon cukik és összeszedettek voltak, sokszor felnőttként viselkedtek, minden színészi feladatot kiválóan oldottak meg. Igazi élmény volt találkozni olyan nagyon fiatal kis színészekkel, akik ennyire bele tudták élni magukat a szerepükbe. Mindez igaz volt a felnőtt szereplőkre is, közülük a személyes kedvencem Pálmai Anna színésznő, de persze mindenki nagyszerű volt – fűzte hozzá Gyula. – Az én munkám célja, hogy kicsit közelebb hozzam a nézőket a szereplőkhöz, ez pedig egy hálás feladat. Csak pozitív dolgokat tudok mondani a forgatásról. Hatalmas szakmai élményként éltem meg az egészet, és megtiszteltetés volt részt venni a produkcióban.

Címkék#mozi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában