Nyíregyháza

2021.12.30. 07:00

Film készült a Szilágyságról

A vírusjárvány idején új lehetőségeket kerestek az ismeretterjesztés érdekében.

KM

Hangszerek használatba adása, szakmai kurzusok megtartása, hangversenyek rendezése, felvidéki és erdélyi kirándulások szervezése, versenyekre nevezési díjak befizetése, oktatófilm készítése. 
Dióhéjban így lehetne összefoglalni azt a gazdag és sokrétű munkásságot, amit a nyíregyházi székhellyel működő Zeneoktatásért Közhasznú Alapítvány végzett a diákok képzése, szakmai fejlődése érdekében az elmúlt több mint két évtizedben. 
 


Szakmai tapasztalat Erdélyben 

 


A létrehozásakor az alapítvány azt tűzte ki célul, hogy minden lehetséges eszközzel támogatja a zenét tanuló fiatalok sokoldalú fejlődését. 
Ennek érdekében például neves szakembereket hívtak meg előadóknak Nyíregyházára mind a klasszikus zenét, mind a népzenét tanuló fiatalok számára: Zempléni Szabolcs kürtművészt, Paulikovics Pál gitárművészt, Móré Irén fuvolaművészt, Dezsőné Kádár Erzsébet népdalénekest (Magyarszovát), Pali Marci prímást (Szék), Dsupin Pál tárogatóművészt. 
– A Csoóri Sándor Alap támogatásával az alapítvány szervezett szakmai utakat népzenész fiataloknak Felvidékre és Erdélybe is. A fiatalok feledhetetlen élményekkel és szakmai tapasztalatokkal lettek gazdagabbak például a Csúcsa–Sztána–Szék–Boncida–Válaszút településeket érintő körúton is. Szakmai kurzusok megtartásával neves szakemberek előtt mutathatták be tudásukat a klasszikus hangszeres növendékek, akik sok jó tanácsot kaptak a fejlődésük érdekében a művészelőadóktól – tájékoztatta szerkesztőségünket Nadzon Gusztáv, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja. 



A sorozat első filmje 

 


A 2020 tavaszán kirobbant koronavírus-járvány az alapítvány működését is visszavetette, hiszen nem lehetett személyes találkozókat szervezni, így elmaradtak a kurzusok, a szakmai továbbképzések. 
A járvány idején online formában folytatták az alapfokon tanuló diákok népzenei képzését az alapítvány által megbízott zenei szakemberek, ugyanakkor a Zeneoktatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma kereste a lehetőségeket, hogyan tudná a pandémia idején is segíteni újabb és újabb ismeretekkel a fiatalokat. Ekkor született meg egy oktatófilm sorozatának a gondolata. A gondolatot tett követte, s elkészült az első film Hepehupás, vén Szilágyban címmel. A Partiumban és Erdélyben található Szilágyság gazdag néprajzi hagyományokkal rendelkezik, s az ősi értékeket mind a mai napig őrzik nemzedékről nemzedékre az ott élők. A He­pehupás, vén Szilágyban című ismeretterjesztő filmben a Szilágyság történetét, táncát, zenéjét és viseletét Nyíregyházán tanító művésztanárok mutatják be. 



Ingyenes népzenei képzés 

 


– Az új tanévben a Csoóri Sándor Alap támogatásával az alapítványunk számára újabb lehetőség nyílt a népzene iránt érdeklődő kicsik és nagyok tanórán kívüli ingyenes képzésére. A Nyír-Népzenetanoda foglalkozásaira jelentkezett gyermekek és felnőttek pengetős (citera, koboz) és vonós (hegedű, brácsa, nagybőgő, kiegészülve harmonikával) népi hangszereken ismerkedhetnek meg a népzenével, a népzene paraszti kultúrában betöltött szerepével. 
– Akik az alapozó foglalkozásokon kedvet kapnak ahhoz, hogy jobban elmélyüljenek a népzene rejtelmeiben, azok egyéni foglalkozások keretében is folytathatják a tanulmányaikat a Nyír-Népzenetanodában. Nagyon várjuk a vírusjárvány enyhülését, hogy ismét minél szélesebb körben és többféle módon segíthessük a zenélni szeretőket – tette hozzá befejezésül Nadzon Gusztáv. 

 

Borítókép: Nyíregyházán dolgozó művésztanárok közreműködésével készült el a film  | Fotó: alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában