Nyírmada

2022.01.18. 18:42

Lélekmelengető dallamok

Dr. Szöllősy Tibor

A templomi harangjáték mindenkihez szól

Forrás: egyház

A templomi harangjáték mindenkihez szól

Forras: egyház

Az új esztendő első napján a legtöbb ember számadást készít: mi a legemlékezetesebb, maradandó élmény, vagy érték, amiben részesültem/részesültünk a távozó évben? Nyírmadán, amennyiben közvélemény-kutatást tartanánk, úgy – biztos vagyok benne – egyöntetűen azt válaszolnák: a legszebb ajándék a református templom tornyából áradó harangjáték volt, ami mindenkihez „szól”. Történt a következő: az óév októberének utolsó napján, a késő délutáni órákban gyülekezeti tagok és érdeklődő járókelők gyűltek össze a templom előtti emlékmű köré. Uzsoki András lelkipásztor egy igével üdvözölte a jelenlévőket, majd Szabó Antal és családja felé fordulva megköszönte az egyedülálló ajándékot: egy zenegépet, aminek harangjátéka – mintegy bizonyítékként – felcsendült az évszázados toronyban, ahonnan szerteárad a település felett. Az egybegyűltek zsoltárokat énekelve köszönték meg a teremtőnek és Szabó Antaléknak a nem mindennapi ajándékot. Azóta, naponta 8 és 20 óra között minden páros órában egyházi dallamokban, páratlanokban pedig világi zeneszámokban gyönyörködhetünk, hallgatva – többek között – Bach, Liszt, Chopin és a zeneművészet több géniuszának mesterműveit. Az automata zenegéphez zenebank kapcsolódik, ami „okosan adagolja” a számokat, reagálva az egyházi és világi ünnepekre, eseményekre. Lélekmelengető volt például hallani karácsony ünnepén az ismert zsoltárokat, kántálásokat, népdalokat, melyek éltető „mannaként” töltötték fel a hallgatók szívét, lelkét. 


- Dr. Szöllősy Tibor -

Címkék#Nyírmada
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában