Kiállítás

2022.01.15. 13:08

Miniszterelnöki levél a Kállay Gyűjteményben

KM

Dohanics László és dr. Ulrich Attila

Forrás: KM-archív / Sipeki Péter

Levelek a miniszterelnöktől – Kállay Miklós m. kir. miniszterelnök születésének 135. évfordulója címmel nyílik kiállítás január 21-én, pénteken a Kállay Gyűjteményben. A magyar kultúra napja alkalmából rendezendő programon beszédet mond dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője, a tárlatot dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő nyitja meg. 


Az egykori kormányfő a második világháború után emigrációban élt: 1953-ig Olaszországban, Capri szigetén, majd Rómában, innen pedig az Amerikai Egyesült Államokba költözött. Az emigráció aktív tagjaként dolgozott, cikkeket írt, beszédeket tartott és dél-amerikai előadói körutat tett. Kállay Miklós olaszországi és amerikai évei alatt is folyamatos levelezésben állt számos volt „kollégájával”, ismerősével: vagy ők keresték fel Kállayt levélben, de személyesen is, vagy a volt miniszterelnök vette fel velük a kapcsolatot. Kiterjedt levelezésének hála, olaszországi éveiben sem maradt információ nélkül, ami a nyugati, elsősorban amerikai magyar emigráció életét illeti. Az e­migrációs időszakban született levelei a magyar nyelvi kultúra őrzői is egyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában