Nyíregyháza

2022.02.23. 18:08

Három évtizede szolgálják a közönséget

Születésnapi gálával kezdődik, új bemutatóval és kiállítással folytatódik a Mandala jubileumi éve.

CsA

Bódis Gábor és Nagy Zoltán a jubileumi évad sajtótájékoztatóján | Fotó: Csáki Alexandra

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Mandala Dalszínház: a társulat harminc évvel ezelőtt, 1992. február 22-én lépett először színpadra a nyíregyházi művelődési központban. 

– A József és a bűvöskabát Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabja, előbbi mindössze 17 évesen írta. A lendületes, izgalmas musical rendkívül jól illett az akkori fiatalos társulatunkhoz, s hamar sikert aratott – tekintett vissza a kezdeti lépésekre Bódis Gábor. A Mandala Dalszínház ügyvezető-elnöke kiemelte: az elsők között voltak az országban, akik a kőszínházi struktúrán kívül, független, önálló, egyesületi formában működő színházat hoztak létre. A Magyar Teátrumi Társaság alapító tagjai közé fogadta a Mandalát. 

 

Utazó repertoárszínház 

 

– Az első olyan társulat voltunk, ami musicaleket és rockoperákat tűzött a műsorára. Az ötlet Dobos László fejében fogalmazódott meg még a nyolcvanas évek közepén, s az ő irányításával tette le a színházunk alapjait az alapítók csapata. Huszonhat éven át, haláláig vezette a Mandalát. A koncepció idővel persze változott, bekerültek a repertoárunkba vígjátékok, zenés darabok, de a mai napig változatlanul játszunk gyerekeknek, az ifjúságnak és felnőtteknek egyaránt – hangsúlyozta Bódis Gábor. 

– Bár színházunk soha nem működött iskolaként, sok tehetséges fiatal lépett innen tovább és maradt a szakmában színészként, kaszkadőrként, ügyelőként, rendezőasszisztensként és rendezőként. Emellett számos neves művész vendégszerepelt társulatunkban, többek között Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Hegedűs D. Géza, Besenczi Árpád, Szerednyey Béla, Kalapács József, Tóth Sándor, Komár László, aki sajnos már nincs köztünk. Mikó Istvánnal, Vikidál Gyulával és Varga Miklóssal pedig a mai napig együtt dolgozunk – sorolta az ügyvezető-elnök, s megjegyezte: a Mandala az elmúlt három évtized alatt utazó repertoárszínházzá nőtte ki magát, ami az észak-alföldi régió és a Dunántúl mellett a határon túli közönséget is szórakoztatja. 

– Az elmúlt harminc évet szeretnénk összefoglalni február 26-án, szombaton 19 órától: a Váci Mihály Kulturális Központban gálaműsorral emlékezünk, melyben elsősorban társulatunk ma is aktív tagjai szerepelnek, de színpadra állnak régi barátaink, valamint színházunk mondhatni két örökös tagja, Varga Miklós és Mikó István is. 

 

Meghatározta az életét 

 

Nagy Zoltán játszotta anno a József és a bűvöskabát címszerepét – nemcsak a bemutatón, hanem az azt követő közel százötven előadáson, s azóta is tagja a színháznak. 

– Óriási, hihetetlen élmény volt, harminc éve egy olyan csapat kovácsolódott össze, ami az egész további életemet meghatározta. Megerősített abban, hogy mennyire fontosak az álmaink és a céljaink. A darab finálédala, az Egy éjszakát is erről szól; megtiszteltetés és nagy öröm, hogy elhangozhat a gálán – árulta el Nagy Zoltán, aki tizennyolc esztendős volt azon a bizonyos 1992. február 22-ei bemutatón. 

 

Egész évben ünnepelnek

 

A születésnapi gála csak a kezdete a Mandala 30 programsorozatnak. Bacskai Zsolt, a társulat tagja elmondta: a jubileumi év következő állomása egy új előadás, a Charley nénje, amit március 11-én és 12-én 19 órától láthat a Váci Mihály Kulturális Központ közönsége. 

– Három évtized fotóiból és plakátjaiból készül válogatáskiállítás, aminek április 24-én 16 órakor lesz a megnyitója szintén a VMKK-ban. Természetesen nem maradhat el a Mandala Nyár sem, ami ebben az évben is számos izgalmas produkciót és felhőtlen kikapcsolódást kínál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában