Sóstói Múzeumfalu

2022.02.15. 10:34

Már fenik a késeiket a hétvégi böllérversenyre

Szombaton ismét a gasztronómiai élvezeteké lesz a főszerep a Sóstói Múzeumfaluban.

CsA

Támba Miklós disznótoros finomságokkal a böllérverseny sajtótájékoztatóján

Fotó: Sipeki Péter

– Tavaly a járványhelyzet nem engedte, hogy megrendezzük a Nyírségi Disznótoros Fesztivált, az idén azonban lehetőségünk nyílik rá: február 19-én, szombaton huszadik alkalommal mérik összes tudásukat és rátermettségüket a csapatok és a böllérek. A jelenlegi szabályokat figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy ebben az évben nem lesznek koncertek, és a gasztronómia mellett a farsangi népszokások kapják a főszerepet – mondta a programot beharangozó hétfői sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila. 

 

Ingyenes a belépés 

 

 

A megyeszékhely alpolgármestere hozzátette: két táj­egység hagyományőrző csapata is elfogadta a meghívást a Sóstói Múzeumfalu szombati rendezvényére: a panyolai alakoskodók és a botos busók, utóbbiak a mohácsi sokácok táncaiból is ízelítőt adnak. Sőt, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének harmincéves jubileuma alkalmából az intézmény egykori népzenész hallgatói is a skanzenben találkoznak. 

 

– A program ingyenes, az önkormányzat a vasútállomás és a Krúdy Vigadó között közlekedő, díjmentes buszjáratokat indít. Valószínűleg sokakat vonz majd a rendezvény, ezért azt kérjük, a saját és mások egészségét szem előtt tartva mindenki felelősségteljesen gondolja át és döntsön arról, hogy kilátogat-e szombaton a múzeumfaluba, vagy sem – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila. 

 

Támba Miklós, a rendezvény ötletgazdája vette át a szót. Elmondta: az idén húsz csapat, köztük két határon túli mutatja meg főzőtudományát. – A folyamatokat már a reggeli szúrástól szakavatott zsűri fogja követni, amelyhez csatlakozik többek között Győrfi Pál és Homonyik Sándor is. Az előző évekhez hasonlóan a látogatók kóstolójegy ellenében megízlelhetik a csapatok ételeit. Legkevesebb száz adagot kell készíteniük, de ennél jóval többet szoktak kóstoltatni – ismertette a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

A hagyományok vonzásában 

 

– Közel tízezer adag étel készül szombaton, s arra számítunk, hogy legalább ennyi vendége lesz a skanzennek – árulta el Krivács András. 

 

– A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűrije az idén is díjazza a legfinomabb hagymás vért, toroskáposztát, májas és véres hurkát, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, de értékeli a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését is. Mivel nem lesznek zenei programok, a huszadik böllérverseny valóban a hagyományok vonzásában telhet – jegyezte meg a szövetség elnöke, aki szerint a disznótoros fesztivállal megkezdődik az idei turisztikai szezon Nyíregyházán. 

– A disznótor hagyománya az 1700-as évekre nyúlik vissza, a mangalica megjelenése szintén erre az időszakra tehető. Bár a táplálkozási trendek folyamatosan változnak, fontos kiemelni: klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a mangalica húsa a hagyományos sertéséhez képest kiemelkedő beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik – ismertette Papp Csaba, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésvezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában